Недосипання може зруйнувати сім’ю

Недосипання може зруйнувати сім’ю

Якщо людина добре спить вночі, значить, у неї не буде проблем в особистому житті. Як довели вчені, міцний сон зменшує ступінь егоїзму. А ось недосипання може підірвати стосунки.

Джерело: Відомості

Якщо людина добре спить вночі, значить, у неї не буде проблем в особистому житті. Як довели вчені, міцний сон зменшує ступінь егоїзму. А ось недосип може підірвати стосунки.

Все починається з дрібниць: через втому чоловік або дружина просто забуває потішити свого партнера. В результаті їх друга половинка відчуває себе непотрібною. Учені обстежували 60 пар 18-56 років. Добровольці вели щоденник, записуючи, скільки часу вони спали щоночі і наскільки вони цінували свою другу половину. Також було завдання для спільного виконання.

Експеримент показав: люди, котрі висипались, краще за інших справлялися зі спільними завданнями, підтримуючи один одного. Плюс, вони регулярно висловлювали подяку і більше цінували один одного.

Психолог Емі Гордон констатує: "Недосип змушує людину ставити свої потреби понад усе. Це відразу позначиться на відносинах. Щоб не було проблем, за ніч потрібно спати мінімум п'ять годин, не прокидаючись. Деяким, щоправда, потрібно й вісім".

Тим часом, дослідження показують, що майже дві третини людей не висипається, а третина страждає від безсоння. Безсоння підвищувало в чотири рази ризик появи проблем у відносинах і в три рази збільшувало ймовірність небезпечних коливань у настрої.

Loading...