Вживання газованих напоїв збільшує ризик ниркових хвороб

Вживання газованих напоїв збільшує ризик ниркових хвороб

У жінок, які п’ють дві або більше банок газованої води на добу, майже в два рази частіше реєструються ознаки захворювання нирок, встановили медики. Серед чоловіків такий ризик не був зафіксований.

Джерело: Відомості

У жінок, які п'ють дві або більше банок газованої води на добу, майже в два рази частіше реєструються ознаки захворювання нирок, встановили медики. Серед чоловіків такий ризик не був зафіксований.

Дослідники вивчили дані щодо раціону харчування і проаналізували зразки сечі понад 9 тисяч осіб і знайшли високий ризик пошкодження функції нирок у жінок, які часто п'ють солодкі напої. Було відмічено, що високе споживання содових викликало альбумінурію - перевищенням вмісту білка в сечі. Оскільки здорові нирки фільтрують такі крупні молекули, як альбумін, їх високі концентрації можуть призвести до ниркової дисфункції.

Близько 11 відсотків населення світу має альбумінурію, а серед тих, хто п'ють дві або більше пляшок газбульки на день, 17 відсотків мають цей маркер ранніх ниркових захворювань, кажуть лікарі Loyola University (США). В останні роки рівні захворюваності цукровим діабетом, ожирінням і нирковими хворобами сильно зросли разом із збільшенням споживання фруктози - підсолоджувача, застосовуваного при виготовленні більшості газованих напоїв.

Але головна провина газованої води полягає в кількості цукру, а не його типі, оскільки люди п'ють дуже багато подібних солодких напоїв, відзначають вчені. У жінок ниркові хвороби давали такі симптоми, як підвищена стомлюваність, поганий апетит, проблеми сну, опухання ніг, порушення концентрації, ослаблення кісток, а також сприяли гіпертонії, анемії, пошкодженню роботи нервової системи та серцево-судинної дисфункції.

Loading...