Як вберегти органи травлення під час святкових застіль

Як вберегти органи травлення під час святкових застіль

Настають новорічні свята, а разом з ними - тривалі вихідні з вечірніми застіллями.

Джерело: Відомості

 

Настають новорічні свята, а разом з ними - тривалі вихідні з вечірніми застіллями. Так хочеться покуштувати смачного салату, спробувати нову страву з м'яса або птиці, з'їсти цукерок, доповнивши трапезу келихом вина або шампанського. Але як реанімувати організм після переїдання?

Екзотичні страви та делікатеси, а також важка їжа, якою ми балуємо себе в свята, стає для організму справжнім випробуванням на міцність. Не кожна система травлення здатна витримати таке навантаження! Тому в свята найбільш висока вірогідність загострення панкреатиту, холециститу та інших гастроентерологічних проблем.

Якщо ви знаєте, що на вас чекає застілля, необхідно підготуватися до нього. За кілька днів до Нового року почніть активно тренуватися в спортивному залі, це допоможе вам витратити запаси поживних речовин і створити невеликий «голод». Тоді при переїданні розщеплені калорії підуть у м'язи.

Якщо в спортзал ви піти не можете або не хочете, скоротіть за кілька днів до застілля кількість жирів і вуглеводів у звичному меню, перейшовши на салати та фрукти. Приберіть з раціону не більше 500 калорій, великі обмеження будуть стресом.

Багато хто після переїдання починає голодувати і сідає на жорсткі дієти. Та не можна навантажувати організм то об'їданням, то різким голодуванням - це призведе мінімум до головного болю і розладу травлення, максимум - не впорається підшлункова залоза.

Щоб нормалізувати метаболізм, пийте достатньо рідини, особливо якщо прийом їжі під час застіль супроводжується вживанням алкоголю. Вода є основою метаболізму, і щоб ферменти працювали активніше, необхідно достатньо рідини навколо них. Але газована вода, кава, міцний чай і солодкі соки є невідповідним питвом для відновлення. Краще всього пити звичайну воду - джерельну, мінеральну (але не солону), морс або навіть слабкий курячий бульйон. Якщо ви хочете випити сік, розбавте його наполовину водою. У цілому за добу випивайте близько 2-3 літрів рідини.

Loading...