Перевірка цигарок виявила речовини, якими на початку ХХ століття вели хімічні атаки

Перевірка цигарок виявила речовини, якими на початку ХХ століття вели хімічні атаки

У звичайних цигарках може бути лише 10% справжнього тютюну, натомість там може виявитися 4 тисячі токсичних компонентів.

Джерело: Відомості

У звичайних цигарках може бути лише 10% справжнього тютюну, натомість там може виявитися 4 тисячі токсичних компонентів, з’ясували журналісти ТСН.

Напис на пачці сигарет зазвичай свідчить, що цигарок там 20 штук, вони зроблені за ДСТУ, з фільтром чи без нього і коротко вміст нікотину і смол. Але на пачці нізащо не напишуть, що тютюну там відсотків 10, а то і взагалі немає, зазначає видання.

«Замість тютюну там можуть бути залишки виробництва від тютюну. Пилюка, жири, папір, які оброблені різними синтетичними хімікатами, ароматизаторами, консервантами», — каже координатор руху «Твереза Україна» Юрій Оробець.

У лабораторії Інституту екогігієни і токсикології сучасна техніка аналізує кількість отрути у цигарках.

«Вміст нікотину в димі сигарет не повинен перевищувати 1,2 мг на сигарету. І смоли – 12 міліграмів на сигарету», — пояснює керівник лабораторії Інституту екогігієни і токсикології Анатолій Строй.

В Інституті екогігієни знаходиться курильна машина. За 5 хвилин вона викурює 20 цигарок. Апарат проганяє дим крізь фільтр, наче крізь легені, і аналізує. Дим перевіряють на чадний газ, а фільтр з апарату на нікотин і смоли. Пляма коричневого кольору на фільтрі – це і є смола, що містить 4 тисячі токсичних компонентів. «Вловив» фільтр і тверді речовини, що осідають на легенях курця. Звісно, на пачках про це не пишуть. А якби і писали, то помістити всю хімію, що у сигарках, не вистачило б місця.

«Специфічні нітрозаміни тютюнового диму. Це акролеїн. Бензол. Бензопірен, про який відомо, що він викликає рак», — додає Строй.

Бензол – речовина, що є у нафті. Широко застосовується у виготовленні пластмаси і навіть бензину. Отруйна і токсична. А ще там є фосген — зброя масового знищення початку 20 сторіччя. Ним вели хімічні атаки. І бензопірен – один з найсильніших у світі мутагенів, через що мутують людські нутрощі. А також канцерогени, що відомі своєю здатністю «сприяти» розвитку ракових захворювань. 

Loading...