У бюджеті МОЗ не передбачено грошей на профілактику ВІЛ/СНІДу

У бюджеті Міністерства охорони здоров’я не передбачені кошти для проведення профілактичних заходів у групах ризику із захворювання на вірус імунодефіциту людини та СНІДу.

Джерело: Відомості

У бюджеті Міністерства охорони здоров’я не передбачені кошти для проведення профілактичних заходів у групах ризику із захворювання на вірус імунодефіциту людини та СНІДу. Про це повідомила глава Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Олександрина, передають «Коментарі».

«На профілактику ВІЛ/СНІДу для МОЗ гроші з держбюджету дійсно не виділяються. Можливо, якісь кошти виділяються для Міністерства освіти і науки. Всі профілактичні заходи проводяться за рахунок недержавних коштів, зокрема фінансування таких програм Глобальним фондом (боротьби зі СНІДом)», — повідомила глава держслужби.

Разом з тим Олександрина зазначила успіхи, яких вдалося домогтися в боротьбі з рівнем поширення СНІДУ. За її словами, вдалося сповільнити рівень зростання захворюваності серед традиційно найчисленнішої групи ризику, яку складають ін’єкційні наркомани.

«Рівень зростання захворюваності на ВІЛ/СНІД знижується серед усіх груп і це підтверджено, але у нас на сьогоднішній день збільшилася кількість нової групи ризику — це чоловіки, які мають секс з чоловіками», — констатувала Олександрина.

При цьому глава Держслужби зазначила, що статистика інфікування по всіх групах ризику ведеться, але не стала уточнювати точні цифри.

«Це абсолютно різний контингент населення, але причина в тому, що приходячи в Центр СНІДу мало хто говорить, що відноситься до контингенту чоловіків, що мають секс з чоловіками. Краще він скаже, що вживає наркотики, часто змінює статевих партнерів, знайде будь-яку причину», — повідомила Олександрина.

Loading...