Денний сон зміцнює серецево-судинну систему

Сон удень може благотворно впливати на здоров’я серця і судин, вважають Ріен Бріндлі і Сара Конклін з Коледжу Аллегейні.

Джерело: Відомості

Сон удень може благотворно впливати на здоров'я серця і судин, вважають Ріен Бріндлі і Сара Конклін з Коледжу Аллегейні.

Вони перевірили, як денний сон впливає на відновлення серцево-судинної системи після стрес-тесту в лабораторних умовах. 85 здорових студентів університету були поділені на дві групи: членам однієї надавалася 60-хвилинна перерва протягом дня, коли вони могли поспати, а друга такої можливості не мала.

Випробовувані заповнили анкети, щоб вчені могли оцінити якість сну, і виконали завдання на серцево-судинну реактивність. Протягом усього експерименту через рівні проміжки часу учасникам заміряли кров'яний тиск і частоту пульсу.

І ось підсумок: у випробовуваних, що спали вдень хоча б 45 хвилин, кров'яний тиск після психологічного стресу був нижчим, ніж у тих, хто не спав. З'ясувалося також, що денний сон має зміцнюючу і захисну дію на організм.

Наука настійно рекомендує робити перерви на денний сон, особливо тим, у кого підвищений ризик серцево-судинних захворювань, а також людям, які сплять вночі недостатньо.

Loading...