Печію викликає не лише жирна та гостра їжа

Печію викликає не лише жирна та гостра їжа

Щоб позбутися печії, потрібно з’ясувати її причини і діяти в залежності від них. Лікарі виділяють низку факторів, які сприяють виникненню печії.

Джерело: Відомості

Щоб позбутися печії, потрібно з'ясувати її причини і діяти в залежності від них. Лікарі виділяють низку факторів, які сприяють виникненню печії.

1. Періодично пече за грудиною, після того як з'їли щось гостре і жирне, смажене, солоне, сік, віджатий з цитрусових, помідори?

За відгуками лікарів, від 30 до 50 відсотків пацієнтів, госпіталізованих з діагнозами «напад стенокардії» і «інфаркт міокарда», насправді мають абсолютно здорове серце і кровоносні судини. Виявляється, печіння в грудях часто обумовлено банальною печією. Непрямим ознакою є гіркий або кислий присмак у роті і зв'язок поганого самопочуття з похибками дієти. Випийте чашку крижаної води, молока або склянку лужної мінеральної води без газу.

2. Жуєте гумку з м'ятою, любите каву, шоколад темних сортів, регулярно вживаєте газовані напої та алкоголь?

Ці продукти розслаблюють сфінктер, що відокремлює стравохід від шлунку. Перейдіть на каву без кофеїну, білий шоколад, аперитиви без газу і алкоголю.

3. З'їли цибулю?

Саме вона, а не спеції, винна у більшості випадків печії.

4. Робите довгі перерви між їжею?

Переїдання - прямий шлях до печії. Розбавляйте шлунковий сік - їжте часто і маленькими порціями. Замініть столові ложки і тарілки десертними - це самий надійний засіб від переїдання. Піднявшись за столу, розправте плечі і стійте прямо 5-10 хвилин, щоб їжа вляглася в шлунку.

5. Вечеряєте перед сном?

Їжте за 2,5-3 години до сну. Перехід у горизонтальне положення після трапези сприяє затіканню вмісту шлунку в стравохід. Щоб не страждати від нічної печії, підійміть узголів'я ліжка на 15 см, підклавши під її ніжки спеціальні підпірки, або спіть на високих подушках.

6. Курите?

Нікотин підвищує кислотність шлункового соку, а сам процес куріння сприяє заковтування повітря. Підвищення кислотності і тиску всередині шлунку, відкритий доступ в нього із стравоходу - головні причини печії за грудиною. Відмовтеся від сигарет.

7. Печія виникає в фітнес-клубі?

Бігова доріжка, нахили, підйом вантажів, гімнастика для черевного преса й інші види фізичної активності нагнітають тиск усередині шлунку і сприяють введенню його вмісту в стравохід. Утримайтеся від їжі за 2-2,5 години до тренування. Вибирайте навантаження, які не провокують печію, наприклад, вправи на велотренажері і плавання.

Крім цього печію провокують стреси, вживання аспірину. А також у тих, кому за сорок, вона трапляється в рази частіше через зношення стравохідного сфінктера.

Loading...