Що найбільше шкодить нашим зубам

Гарні здорові зуби – мрія кожного. Та аби зберегти їх в такому стані, потрібно бути обережним з продуктами харчування.

Джерело: Відомості

Гарні здорові зуби – мрія кожного. Та аби зберегти їх в такому стані, потрібно бути обережним з продуктами харчування.

1. Солодкі газовані напої.

Популярні безалкогольні напої містять величезну кількості цукру. Це шкідливо і для фігури, і для зубів. Але навіть спеціальні «дієтичні» версії напоїв, в яких кількість цукру знижено або він замінений на інші підсолоджувачі, не менш шкідливо. Це пояснюється вмістом роз'їдаючих емаль зубів кислот - лимонної, ортофосфорної. Зловживання такими напоями може призводити до утворення кислотних ерозій емалі.

2. Вітамінізовані спортивні напої і жувальні таблетки.

Не всі вітаміни однаково корисні. У спортивні напої крім вітамінів також додаються цукор і кислоти. Жувальні таблетки, особливо містять вітамін С (що є кислотою) можуть налипати на зубах, викликаючи довгостроковий вплив кислоти на емаль.

3. Алкоголь, психотропні препарати

Вони можуть викликати довгу сухість у роті, зменшуючи продукцію слини. Це погано для зубів, тому такий стан треба намагатися корегувати полосканням рота фтористими ополіскувачами або хоча б водою.

4. Солодощі (особливо липкі і ті, що довго перебувають у роті).

Особливо варто уникати «довгограючих» карамелей, ірисок, які липнуть до зубів і важко счищаются. У будь-якому випадку при вживанні солодкого головний принцип - якомога коротший час знаходження продукту в роті.

Родзинки, курага та інші в принципі корисні продукти в сушеному вигляді для зубів являють собою повний аналог солодких липких цукерок.

6. Продукти, багаті легкозасвоюваними вуглеводами.

Білий хліб, макарони, картопля фрі, чіпси не є солодкими, однак містять крохмаль, який вже в роті під дією слини розпадається на прості цукри, необхідні кариесогенной мікрофлорі.

7. Продукти і напої з високим вмістом кислот.

Цитрусові фрукти і соки містять великі кількості лимонної кислоти. Тому дуже бажано після них полоскати рот. Не можна використовувати лимон для натирання зубів з метою домашнього способу відбілювання.

Loading...