Українцям мало відомо про безпечні дози алкоголю

Українцям мало відомо про безпечні дози алкоголю

Керівник Центральної консультативної наркологічної поліклініки Юрій Галич заявив, що українцям мало відомо про безпечні дози алкоголю.

Джерело: Відомості

Керівник Центральної консультативної наркологічної поліклініки Юрій Галич заявив, що українцям мало відомо про безпечні дози алкоголю. За словами експерта, поінформованість про безпечне дозування алкоголю дозволить людині порахувати, зловживає вона алкоголем чи ні, а також дізнатися, які дози викликають у неї ту чи іншу реакцію, пише «Кореспондент».

Галич також зазначив, що експерти радять постійно підраховувати дози споживаного алкоголю, щоб контролювати для себе рівень небезпеки та «спробувати змінити свої звичні для вживання дози алкоголю на більш безпечні».

Фахівець зазначив, що Міжнародна організація праці (МОП) ввела поняття «одна стандартна доза алкоголю», рівна 12,8 г чистого алкоголю.

Згідно зі вказаними стандартами, встановлені межі помірного споживання алкоголю: для чоловіків — менше ніж 14 стандартних доз алкоголю на тиждень; для жінок — менше ніж 9 доз на тиждень; не більше 5 доз алкоголю за один день для чоловіків та жінок; та хоча б 3 дні на тиждень без споживання алкоголю.

Також Галич вказав приклади кількості «стандартних доз алкоголю» у різних напоях: 1 пляшка пива (500 мл) містить 2 дози, 1 пляшка столового вина (700 мл) — 6 доз, 1 келих столового вина (150 мл) — 1 доза, 1 пляшка лікеру або іншого напою 40% (700 мл) — 20 доз, 1 чарка лікеру — 1 доза, 1 пляшка лікеру або іншого напою 60% — 30 доз.

Раніше вчені виявили, що регулярне споживання трьох та більше доз алкоголю на день призводить до високого ризику інсульту майже на 15 років раніше, ніж у людей, не схильних до алкоголізму.

Loading...