Сто грамів соняшникового насіння заміняють повноцінний обід

Сто грамів соняшникового насіння заміняють повноцінний обід

Багато хто з нас любить на дозвіллі погризти соняшникове насіння. Всі знають про соняшник і його насіння, як про джерело рослинної олії, але у них є багато інших корисних властивостей.

Джерело: Відомості

Багато хто з нас любить на дозвіллі погризти соняшникове насіння. Всі знають про соняшник і його насіння, як про джерело рослинної олії, але у них є багато інших корисних властивостей. Зернята містять багато кальцію та магнію, вітаміни групи В і жиророзчинні вітаміни - А, Е і D, поліненасичені кислоти жирів, корисні для шкіри і волосся.

Для вживання корисне тільки висушене і не оброблене насіння. При очищенні насіння від шкірки або обсмажуванні втрачається частина корисних властивостей: при термічному впливі руйнуються вітаміни і псуються корисні жири, а при очищенні корисні жири окислюються повітрям.

Насіння соняшнику, багате рослинними жирами, знижує апетит і в деяких дієтах його використовують як перекус. Крім того, ядра містять до чверті обсягу харчового білка, який потрібен для щоденних потреб організму.

У не обсмаженому насінні зберігаються всі мікроелементи - йод і залізо, а також магній, необхідний для стабільної роботи серця і очищення судин від шлаків. А завдяки вмісту вітаміну В6 і фолієвої кислоти, зернята соняшника дуже корисні при нервових хворобах і перепадах настрою, є відмінним заспокійливим засобом і антидепресантом. Крім того, процес поїдання насіння може замінити куріння сигарети - багатьом людям за допомогою переходу на лузання вдалося позбутися шкідливої звички паління.

Однак, незважаючи на очевидну корисність, є й певні застереження. Перш за все, за рахунок насиченого складу насіння досить калорійне: у 100 грамах очищених зернят калорій стільки ж, скільки в цілій плитці шоколаду чи повноцінному обіді.

Категорично проти споживання соняшникового насіння стоматологи: від цього псується зубна емаль, насамперед пошкоджуються передні зуби, темніють, уражуються зубним каменем. Не рекомендують насіння і людям з проблемами печінки, каменями в жовчному міхурі - вони можуть викликати загострення внаслідок різкої активації відтоку жовчі.
 

Loading...