Як уникнути кишкових інфекцій на відпочинку

Як уникнути кишкових інфекцій на відпочинку

Кишкові інфекції медики називають сезонним захворюванням, пік якого припадає саме на літній період.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Кишкові інфекції медики називають сезонним захворюванням, пік якого припадає саме на літній період. Причин декілька. По-перше, ми споживаємо більше свіжих овочів і фруктів, які не завжди ретельно вимиті. По-друге, продукти, особливо м’ясо, риба та молоко, в спеку псуються набагато швидше, хоча зовні можуть виглядати цілком придатними для споживання. Статистика свідчить, що часто кишковими розладами страждають ті, хто перебуває на відпочинку біля моря чи озера. Чому так і як уникнути літніх «несподіванок», з’ясовували «Відомості».

Завідувач відділення кишкових інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Станіслава Сорочинська розповіла, що кишкові інфекції — це загальне поняття, до якого можна віднести захворювання, викликані сальмонелою, дизентерійною паличкою чи умовно-патогенною флорою. До цієї групи можна зарахувати і харчові токсикоінфекції, які виникають унаслідок накопичення в продуктах бактерій або їх токсинів.

— Розкажіть, будь ласка, як саме можна підхопити ці недуги.

— Причиною виникнення сальмонельозу є хвора людина, яка є носієм хвороби та виділяє збудника разом із сечею та фекаліями. Переносити сальмонелу можуть інфіковані, термічно неправильно оброблені продукти — молоко, м’ясо, яйця, причому не лише курячі, а й перепелині, качині. Варто пам’ятати, що сальмонела виживає навіть у холодильнику, оскільки витримує невисокі температури. Дизентерія нині зустрічається рідко. В літній період її можуть переносити мухи, розмножується дизентерійна паличка і у водоймах, до яких потрапляють стічні води. Умовно-патогенна флора є усюди в навколишньому середовищі, і за сприятливих умов бактерії починають розмножуватися та виділяти токсини. До цих мікроорганізмів можна віднести, зокрема, стафілокок, який найчастіше провокує харчові отруєння.

— Які симптоми характерні для кишкових хвороб?

— Симптоми є однаковими практично для усіх кишкових інфекцій. Вони супроводжуються болем у животі, температурою, блювотою, рідким стільцем. Якщо до організму потрапляє велика кількість збудника чи токсину, то спочатку з’являються прояви токсикозу: температура, в’ялість, неспокій, судоми. Можуть бути просто кольки у животі, а пронос з’явиться через кілька годин або навіть через добу. Тому часто плутають кишкову інфекцію з респіраторною. Якщо є судоми, можуть навіть діагностувати менінгіт, а насправді це кишкова інфекція у важкому перебігу. Пронос при кишкових інфекціях може бути один або кілька разів. Що більше в організмі збудників або токсинів, то важче перебігає хвороба, а отже, й температура вища і довше тримається, блювота частіша і більша кількість випорожнень.

— Що робити, коли з’явилися перші симптоми кишкової інфекції?

— Дорослим і старшим дітям  найперше потрібно промити шлунок. Якщо дітки маленькі, їх треба відпоювати, даючи пити відвар ромашки, чай, підсолену воду або ж препарати, які продаються в аптеках, — «Регідрон», «Гастроліт». Коли ж симптоми не зникають, треба звертатися до лікаря. В нас бувають випадки, коли потрапляє до нас дитина, а мама каже: «Ви збийте температуру, а з проносом я впораюся сама». А яким чином це роблять? Дають розрекламований «Імодіум». Так, він знімає діарейний синдром. Але не треба забувати, що діарея, як і блювота, є захисною реакцією організму на інтоксикацію. Якщо не наводнювати організм, а просто припинити пронос, то стане ще гірше. Можна «долікуватися» і до збоїв у роботі серцево-судинної та нервової систем. Вважаю, що таке самолікування є небезпечним. Той, хто у ранньому віці не вилікувався як слід, потім матиме хронічне захворювання жовчних шляхів, гастрит, панкреатит.

Дорослі повинні знати, що причиною кишкових інфекцій здебільшого є брудні руки, немиті овочі та фрукти, а також їх неправильне зберігання й обробка. Звертайте увагу на чистоту ножів, тарілок, частіше мийте руки. Фрукти спершу треба помити під проточною водою, а потім облити окропом. Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Ніж, яким його різали, міг бути брудним, а під плівкою, якою обмотали кавуна, бактерії розмножуються ще швидше. Якщо привезли додому шашлик після пікніка, то наступного дня його варто термічно обробити і лише після цього вживати в їжу.

— Часто доводитися чути від батьків, що тільки-но вони поїдуть із дітьми на відпочинок, ті одразу починають хворіти. Чому так?

— Це пов’язано з тим, що діти потрапляють у нове для них середовище, їх починають оточувати бактерії іншого складу, до яких дитячий організм не звик. Крім того, не завжди батьки можуть вгледіти за малечею: десь зірвав ягоду, з’їв немитою, а мамі не сказав. Навіть якщо на ягодах не було кишкових збудників, то вони цілком можуть бути оброблені різноманітними хімікатами, на них може накопичуватися пил тощо. А якщо ці ягоди містять кислоту, то їх вживання у великій кількості призводить до накопичення шлаків — у дитини може розвинутись інтоксикація, порушення обміну речовин (ацетонемічний синдром). Знову ж таки підвищується температура, з’являється блювота, болі в животі.

— Чи можна кишкову інфекцію підхопити, купаючись в озері чи морі?

— Не можна сказати, що вірус є у водоймах, але у навколишньому середовищі — так. Різноманітні збудники кишкових інфекцій можуть знаходитися у стоячій воді. Збираються вони й у мокрих місцях, у затінку. До всього ж сонце знижує імунітет, тим більше у дітей. Буває так, що їхали на відпочинок, дитина була начебто здоровою, а потім раптово захворіла. Насправді вона могла бути носієм вірусу, який при перегріванні, переохолодженні, протягах міг активізуватися. До всього ж зараз «ходить» ще й ротавірусна інфекція («кишковий грип»), яку викликають не бактерії, а віруси. Протікає хвороба практично з такими ж симптомами: висока температура, розлад стільця, болі в животі.

На морі головне — гігієна та санітарія. Я б не радила їхати відпочивати на море з дітками, яким менше трьох років. Їм важко пояснити, як поводитися з брудними іграшками та немитими харчами.

— Чи потрібно давати діткам перед від’їздом на море імунопрепарати?

— Не потрібно. На морі головне дотримуватися гігієни та правильного харчування.

Loading...