Антиперспіранти варто використовувати з обережністю

Антиперспіранти варто використовувати з обережністю

Аби уникнути запалення потових залоз

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Аби уникнути запалення потових залоз

У літню пору зусилля більшості з нас спрямовані на боротьбу з потом. Не надто вже естетично ходити вулицею з мокрими пахвами, а ще більш дискомфортно від неприємного запаху поту. На допомогу приходять уже звичні дезодоранти й антиперспіранти. Однак, як з’ясувалося, крім порятунку, вони можуть додати й клопотів, як-от закупорити потові залози, від чого під руками утворюється набряк. У медицині цю недугу називають гідраденітом. Що це таке та як його уникнути, «Відомості» запитали у хірурга обласної клінічної лікарні Олександра Солов’я.

Потові залози присутні майже в усіх ділянках шкірного покриву, з агальна їх кількість сягає 2-2,5 мільйона. Особливо багата потовими залозами шкіра пальців рук і ніг, долонь, пахових западин. Секрет потових залоз — піт — складається на 98% з води і на два відсотки з органічних і неорганічних речовин.

Гідраденіт — це гнійне запалення потових залоз. Найчастіше виникає у пахових западинах (у народі його ще називають сучим вим’ям), значно рідше — в генітальній ділянці у чоловіків і у жінок — у ділянці грудей і пупа.

— Олександре Валерійовичу, розкажіть, що провокує гідраденіт?

— Призводять до цього захворювання подряпини, приміром, ті, які утворюються після гоління, недотримання правил гігієни, використання засобів для депіляції, загальна ослабленість організму, діабет, а у жінок — порушення функції потових залоз. Збудниками гідраденіту є стафілококи. Ці бактерії проникають у потові залози або через вивідні протоки, або по лімфатичних судинах, а потім — у жирову клітковину.

—  Яким чином дезодоранти можуть провокувати цю недугу?

— Найчастіше з цією проблемою звертаються влітку. Буває, що пацієнти не надають уваги утворенням під руками, дехто намагається лікуватися самотужки, а до лікаря біжать, коли вже руку не можна підвести. Варто знати, що є дезодоранти, а є антиперспіранти, їх треба розрізняти. Це одні з основних засобів гігієни сучасної людини. Але останнім часом усе частіше доводиться чути скарги від пацієнтів на біль під руками, виявляти запалення лімфатичних вузлів, закупорку потових залоз, яку в медицині прийнято називати гідраденітом. Між дезодорантами й антиперспірантами є суттєва відмінність. Дезодоранти лише запобігають утворенню неприємного запаху, коли людина пітніє, але вони не сприяють тому, щоб зменшити потовиділення. До складу дезодорантів уходять різноманітні віддушки трав, хімічні елементи, які «вбивають» запах. Антиперспіранти — це кардинально інші засоби гігієни. Вони є різних видів, їх продають у стіках, спреях, бувають роликові, але головна їхня відмінність від звичайних дезодорантів — те, що вони містять цинк і алюміній, які мають здатність на певний час зменшити потовиділення, блокуючи потові залози. Саме це і є однією з причин розвитку гідраденіту.

— Що відбувається у потових залозах, чому вони починають накопичувати гній?

— Коли потова залоза закупорилася, організм усе одно продукує піт, накопичення якого провокує запальний процес. Під руками утворюється ґуля, навколо якої з’являється почервоніння. Це відбувається через те, що навколо закупореної залози набрякають прилеглі тканини. Гною може зібратися один-два мілілітри, а буває, що і двадцять, і п’ятдесят, залежно від того, наскільки пацієнт затягнув лікування. Виявивши таке утворення під пахвами, краще не затягувати та звернутися до лікаря, який уже визначить, на якій стадії хвороба, як можна її ліквідувати — протизапальними засобами чи оперативним втручанням. Звертати увагу треба на різноманітні ущільнення під руками, особливо якщо за день-два перед тим ви голили під руками.

— Як запобігти закупорці потових залоз?

— Антиперспірантами користуються практично усі. Від них важко відмовитися повністю. Але є правила, яким варто слідувати, аби уникнути запального процесу під пахвами. По-перше, двічі на день приймати душ. По-друге, якщо великого фізичного навантаження немає, то краще користуватися дезодорантами, а не антиперспірантами. Перед сном залишки антиперспіранту треба змивати. Хотів би наголосити, що використовувати дезодоранти можна лише в пахових ділянках і на ступнях, значні ділянки тіла змащувати ними не можна, це протипоказання. Ще один момент. Після гоління під руками дезодоранти, антиперспіранти одразу не наносьте, оскільки сам процес гоління є незначним, але все ж пошкодженням шкіри, а антиперспіранти, якщо їх одразу нанести, можуть швидше спровокувати нагноєння.

— Хто найбільше схильний до розвитку гідраденіту?

— Передусім це люди, які страждають від надмірного потовиділення. В ендокринології є така хвороба, як гіпергідроз. Таким хворим бажано якомога менше використовувати антиперспіранти, краще користуватися дезодорантами. Крім спеціального лікування, їм місцево призначають присипки з тальком, окисом цинку, уротропіном, борну або саліцилову кислоту, різні в’яжучі та дезінфікувальні протирання.

Спортсменам теж краще уникати використання антиперспіруючих засобів. З обережністю використовувати дезодорант повинні алергіки, аби не спровокувати алергічної реакції на його компоненти.

— Чи є альтернативні методи боротьби з потовиділенням?

— Альтернатива проста: прийняти душ, витерти під руками сухими серветками й обробити пахви спиртом.  В жарку погоду треба приймати душ вранці та ввечері, носити простий одяг із натуральних тканин.

— Гідраденіт лікується лише оперативно?

— Так, лікування гідраденіту переважно є оперативним. Пацієнту робиться місцева анестезія, до речі, це можна зробити амбулаторно, хірург розкриває гнійник і витягує його вміст. Різноманітні мазі для боротьби з закупоркою потових залоз можна використовувати лише тоді, коли є відтік гною, в іншому разі вони неефективні.

Loading...