Кожен шостий випадок раку викликають інфекції

Міжнародне дослідження показало, що кожен шостий випадок захворювання на рак викликаний інфекціями. Тому вчені вказують, що багатьом злоякісним пухлинам можна запобігти профілактикою, зокрема щепленням.

Джерело: Відомості

Міжнародне дослідження показало, що кожен шостий випадок захворювання на рак викликаний інфекціями. Тому вчені вказують, що багатьом злоякісним пухлинам можна запобігти профілактикою, зокрема щепленням, пише «Корреспондент».

Віруси, бактерії та паразити — одна з найчастіших причин захворювання на рак, йдеться у дослідженні, проведеному Міжнародним агентством дослідження раку (IARC), що у Ліоні.

Як встановили вчені, інфекції викликають щороку близько 2 мільйонів нових випадків раку та 1,5 мільйона смертей від онкозахворювань. Зважаючи на загальне число захворювань на рак (12 мільйонів 700 тисяч нових випадків було зареєстровано у 2008 році), віруси відповідальні за кожен шостий випадок. Насамперед це інфекції гепатиту B та C, папіломавіруси людини (HPV), а також шлункові бактерії Heliobacter pylori. Найчастіше вони спричиняють рак шлунку, печінки та рак шийки матки.

Профілактика інфекційних хвороб, зокрема щеплення, а також більш уважний підхід до лікування бактеріальних захворювань може суттєво скоротити у майбутньому масштаби поширення раку в світі, зазначають у своїй науковій роботі фахівці міжнародного агентства. Характерно, що відсоток випадків раку інфекційного походження у бідних та відносно заможних країнах суттєво різниться. Так, в Австралії та Новій Зеландії ним викликано 3,3 відсотка від загальної кількості випадків злоякісних пухлин. Натомість у деяких регіонах Африки — майже 33 відсотки. Також вчені констатують, що частота захворювань на рак з 1990 року збільшилась, у тому числі на півмільйона зросла кількість хворих на «інфекційний» рак. 

Loading...