Кава врятує від синдрому сухого ока

Кава врятує від синдрому сухого ока

Вживання кави дозволяє істотно знизити негативні наслідки довготривалої роботи за комп’ютером, вважають японські дослідники з Токійського університету.

Джерело: Відомості

Вживання кави дозволяє істотно знизити негативні наслідки довготривалої роботи за комп'ютером, вважають японські дослідники з Токійського університету.

Фахівці повідомили, що кава сприяє процесу сльозовиділення, що відчутно знижує прояви так званого синдрому сухого ока. Як зазначають медики, надмірне напруження очей, пов'язане з багатогодинний роботою за монітором, швидко порушує процес сльозовиділення, і слизові оболонки ока та рогівка не омиваються в достатній кількості. Однак дослідники з'ясували, що кава здатна поліпшити ситуацію.

Вчені провели експеримент за участю 78 здорових добровольців. Піддослідним запропонували протягом тижня утримуватися від вживання кави, після чого пропонували прийняти таблетки кофеїну. При цьому одній групі добровольців замість кофеїну насправді давали плацебо. В результаті експерименту з'ясувалося, що вже через 45 хвилин після прийому препаратів рівень сльозовиділення у тих, хто прийняв кофеїн, був набагато активнішим, ніж у групи, що приймала плацебо.

Раніше було встановлено, що кофеїн стимулює вироблення слини і шлункового соку. Тепер же японським вченим вдалося експериментально довести, що аналогічним чином кофеїн впливає і на роботу слізних залоз.

Loading...