Експерт: Вишки мобільних операторів небезпечні для здоров’я

Експерт: Вишки мобільних операторів небезпечні для здоров’я

Базові станції мобільного зв’язку загрожують здоров’ю людей, які біля них живуть. Про це заявив голова громадського руху За право громадян на екологічну безпеку Володимир Гончаренко.

Джерело: Відомості

Базові станції мобільного зв’язку загрожують здоров’ю людей, які біля них живуть. Про це заявив голова громадського руху За право громадян на екологічну безпеку Володимир Гончаренко, передає «Ліга».

За словами правозахисника, в Україні немає реєстру встановлених базових станцій всіх мобільних операторів. «Електромагнітні випромінювання впливають на організм людини на рівні клітин... Виміри, які ми проводили, показують, що щільність потоку енергії в будинках, розташованих біля станцій, перевищує припустимі норми. Офіційний моніторинг в Україні не ведеться, тому невідомо, де є перевищення санітарних норм», — відзначив еколог.

Він додав, що, за даними ВООЗ, використання стільникових телефонів викликає онкологічні захворювання, а Європарламент уже дорікав Україні тим, що дітям до 16 років дозволено користуватися мобільними телефонами. «Ми проводили дослідження в одному із сіл Дніпропетровської області й установили, що діти, які живуть недалеко від джерел випромінювання, мають проблеми зі здоров’ям», — підкреслив Гончаренко.

У свою чергу фахівець зі зв’язків із громадськістю Дніпропетровської філії компанії Київстар Наталя Юдицька заявила, що український мобільний оператор «працює в правовому полі». Вона відзначила, що зараз в Україні налічується 30 тис. базових станцій мобільного зв’язку й 53 млн. абонентів.

«Для того, щоб установити базову станцію, потрібно пройти узгодження в різних інстанціях, зокрема, у санепідслужбі. Випадків, коли наша компанія забирала станції, не було... Санітарні вимоги в Україні жорсткіші, ніж в інших країнах — у нас гранично припустимий рівень електромагнітного випромінювання — 2,5 мКвт/кв. см, а в Росії, Білорусі, Угорщині — 10 мКвт/кв. см., у країнах Скандинавії — 100 мКвт/кв. см», — розповіла Юдицька. 

Loading...