Дзеркала провокують депресію

Часте зазирання у дзеркало змушує жінок турбуватися і комплексувати з приводу власного зовнішнього вигляду. До такого висновку прийшли дослідники з Інституту психіатрії в Лондоні.

Джерело: Відомості

Часте зазирання у дзеркало змушує жінок турбуватися і комплексувати з приводу власного зовнішнього вигляду. До такого висновку прийшли дослідники з Інституту психіатрії в Лондоні.

Вони простежили за групою добровольців, які вдивлялись у своє відображення не менше 10 хвилин щодня. З часом рівень неспокою і навіть депресії з приводу власної зовнішнішності у цих людей плавно зростав. При цьому на момент початку дослідження значна частина добровольців була повністю задоволена своїми зовнішніми даними.

Ці результати дуже здивували дослідників. Спочатку вони чекали, що часте зазирання в дзеркало викличе стійкий ефект тільки у тих людей, яким поставили діагноз дисморфофобія  – психічний розлад, при якому людина надмірно стурбована і зайнята незначним дефектом або особливістю свого тіла. Проте в реальності навіть зовсім "здорові" добровольці починали проявляти ознаки стресу і занепокоєння з приводу власного тіла, милуючись ним по кілька хвилин у день. 

За даними недавнього дослідження, середня британська жінка виглядає в дзеркало 38 раз в день, а чоловік 18 разів. Жінки значно рідше за чоловіків бувають задоволені власним відображенням.

За оцінками психологів, до 80% представниць прекрасної статі розчаровані відображенням у дзеркалі. Дослідники з Лондона якраз і хотіли з'ясувати, чи не є дзеркало спусковим гачком для занепокоєння і стресу в пацієнтів з дисморфофобією. Але виявилося, що точно такі ж симптоми проявляються і в контрольній групі. Дзеркала таки приносять людині чималі душевні страждання.

Loading...