Поза сну впливає на самопочуття

Поза сну впливає на самопочуття

Учені встановили, що між тим, у якій позі спить людина та її хворобами, існує певний зв’язок.

Джерело: Відомості

Учені встановили, що між тим, у якій позі спить людина та її хворобами, існує певний зв’язок. Проаналізувавши плюси й мінуси різних поз, фахівці Дослідницького центру сну при Університеті Лафборо (Великобританія) з'ясували, як саме та чи інша позиція в сні впливає на здоров’я й самопочуття людини.

На боку. У даній позиції можна легко заробити зморшки, які будуть сильніше проявлятися залежно від того, на якій стороні спати. Однак сон на боці допомагає при нетравленні, знижуючи гостроту симптомів кислотного рефлюкса, що часто проявляється у вигляді печії.

На боці з підігнутими коліньми (поза ембріона). Дана позиція дуже вигідна для хребта: тиск на диски зменшується, що дозволяє розвантажити спину й швидше відновитися. Однак полегшуючи біль у попереку, поза ембріона провокує болі в шиї й головні болі, особливо якщо неправильно підібрана подушка.

На спині. Сон на спині приносить полегшення при артриті й болях у суглобах, але астматикам і сердечникам він протипоказаний. У такій позиції вага тіла розподіляється без перевантаження якоїсь однієї ділянки, а також розслаблює м'язи язика і щелепи, звідси - хропіння, особливо в повних людей. Ще дослідження показало, що люди, які сплять на спині, мають знижений вміст кисню у крові. У даній позі дихати доводиться швидше, через що тканини тіла недоодержують кисню й виникає ризик респіраторних недуг.

Обіймаючи партнера, лежачи обличчям до його спини (позиція ложки). Сон у такому положенні допомагає впоратися зі стресом: фізичний контакт партнерів дозволяє знизити ступінь психологічної напруги в чоловіків і жінок. Але спати в такій позиції ночами не рекомендується: вона підсилює больові відчуття, які вже присутні, провокує появу нових, у плечах і спині.

На животі. Будучи антиподом пози на спині, ця позиція не дозволяє хропіти. Але, мабуть, інших достоїнств у неї немає. Сон на животі може викликати оніміння в руках або призводить до того, що людина починає скреготати зубами за рахунок збільшення навантаження на зуби й щелепу. Болі в шиї теж можуть бути наслідком спання на животі.

Loading...