Ранкова кава знижує мотивацію до розумової праці

Ранкова кава знижує мотивацію до розумової праці

Результати експериментів канадських вчених можуть змусити переглянути свої погляди мільйони людей, які починають свій день із чашки кави.

Джерело: Відомості

Результати експериментів канадських вчених можуть змусити переглянути свої погляди мільйони людей, які починають свій день із чашки кави. Виявилося, що кофеїн знижує мотивацію до розумової праці.

Дослідження учені з Університету Британської Колумбії проводили на щурах. Щоб розрізнити «ледарів» і «трудоголіків», науковці саджали тварин у клітку з п'ятьма розподільниками їжі, кожному з яких відповідав певний колір. В один із розподільників надходила солодка їжа. Щоб отримати її, потрібно було натиснути на важіль у відповідь на короткий світловий спалах. Але щур міг відреагувати на довший світловий сигнал і отримати подвійну порцію. Короткий спалах тривав секунду, довгий – 5 секунд. «Розумово працьовиті» тварини чекали на 5-секундний сигнал і отримували подвійну порцію частування.

За словами авторів експерименту, це досить близька аналогія звичайного офісу, де одні старанно трудяться з неослабною увагою, а інші воліють виконати мінімально необхідну частину роботи, а час, що залишився витратити на соціальні мережі або фотографії котиків. Потім вчені почали давати щурам психостимулятори - амфетамін і кофеїн. Вважається, що вони мобілізують нервову систему, допомагаючи зібратися і вирішити проблему. Так от, виявилося, що амфетамін дійсно працює як стимулятор, але тільки у ледарів. А на «старанних працівників» амфетамін діяв навпаки: у них зникала мотивація до наполегливої ​​праці. І найбільш несподіваний результат принесла роздача кофеїну: він ніяк не впливав на розумову працездатність ледарів і знижував її у трудоголіків. Слід зазначити, що мова йде не про активність взагалі, а лише про мотивацію до розумової праці. Бадьорість і у ледарів, і у трудоголіків підвищується від стимуляторів однаково. Різниця, очевидно, лише в тому, як вони цією бадьорістю розпоряджаються.

Loading...