Топінамбур містить природний аналог інсуліну

Топінамбур містить природний аналог інсуліну

Учені були здивовані розмаїтістю мінералів і вітамінів, що входять до складу топінамбура.

Джерело: Відомості

Учені були здивовані розмаїтістю мінералів і вітамінів, що входять до складу топінамбура. У земляній груші міститься значно більше заліза, ніж у моркві, ріпі, картоплі й буряку. У його склад входять кальцій, калій, магній, кремній, фтор, натрій, хром і багато інших мінералів. Крім того, у топінамбурі багато пектину, клітковини, жирів, органічних кислот, вітамінів групи В, вітамін С, РР і каротину.

Особливо цінується у топінамбурі багатство природного аналогу інсуліну - інуліну. У процесі зберігання коренеплодів інулін перетворюється на фруктозу, що заміняє цукор, тому його рекомендують хворим цукровим діабетом.

Корисні речовини, що містяться у топінамбурі, зв'язують солі важких металів, токсини й допомагають виводити їх з організму.

Свіжий сік топінамбура має виражену протизапальну дію. Його п’ють для зниження кислотності, також сік допоможе вгамувати  кишкові кольки, нормалізувати роботу органів травлення, позбутися запорів.

Добре зарекомендував себе топінамбур і при лікуванні серцево-судинних захворювань. Корисний при гіпертонії, атеросклерозі, ішемічній хворобі й тахікардії. Щоб понизити рівень цукру в крові й артеріальний тиск, підвищити гемоглобін і підтримати підшлункову залозу приймайте відвар топінамбура.

Кашку із протертих бульб топінамбура застосовують при опіках, псоріазі й екземі. При артриті й подагрі до суглобів прикладають варені бульби. При остеохондрозі, відкладеннях солей, судинних порушеннях і після травм опорно-рухового апарата рекомендуються ванни з подрібненим листям топінамбур: зробити настій із 3-х літрів води й 8-10 листків дорослої рослини, настояти 30 хвилин, процідити. За часом така ванна не повинна перевищувати 10-15 хвилин. 

Loading...