Дитяче хропіння пов’язали з поведінковими проблемами

Дитяче хропіння пов’язали з поведінковими проблемами

У дітей, які страждають від зупинок дихання у сні, дихають через рот або хроплять, частіше спостерігаються проблеми з поведінкою.

Джерело: Відомості

У дітей, які страждають від зупинок дихання у сні, дихають через рот або хроплять, частіше спостерігаються проблеми з поведінкою. Про це свідчать результати нового дослідження, що проводили в Англії.

Дослідники проаналізували анкети 11 тисяч дітей. Спочатку дані про якість сну збирали, коли дітям було 6, 18, 30, 42, 57 й 69 місяців, далі батьків попросили відповісти на деякі питання, пов'язані з поведінковими факторами їхніх дітей (у віці 4 й 7 років).

Відповідно до зібраної статистики, в 45% дітей не спостерігалося ніяких проблем, пов'язаних із якістю сну. В 55% у тою чи іншою мірою проявлялися всі три ознаки порушення дихання.

Учені встановили, що ймовірність поведінкових проблем у дітей з порушеннями сну становить від 40% до 100%. Що сильніше проявлялися симптоми порушення дихання, то вищим був ризик таких проблем, як гіперактивність, агресивність, небажання додержуватися правил, нервовість, депресія, а також труднощі із соціалізацією в колі ровесників.

Дослідники рекомендують приділяти більше увагу нічному відпочинку дітей, забезпечуючи всі фактори здорового сну (режим, провітрювання, спокійні ігри). Оскільки проблеми з диханням можуть у довгостроковій перспективі не тільки позначитися на поведінці дитини, а й порушити баланс у різних системах організму.

Loading...