Найперше холод уражує виснажених і нетверезих людей

Найперше холод уражує виснажених і нетверезих людей

Якщо німіють пальці та щипає ніс, у подушечках пальців з’являється поколювання, а потім настає їх оніміння та побіління пальців і обличчя, то це перші ознаки обмороження.

Джерело: Відомості

Якщо німіють пальці та щипає ніс, у подушечках пальців з’являється поколювання, а потім настає їх оніміння та побіління пальців і обличчя, то це перші ознаки обмороження. Обморозитись можна під час тривалого перебування на вулиці навіть за нульової температури, якщо дме різкий вологий вітер. На холоді треба насамперед захищати відкриті частини тіла, адже шкіра бліднішає і втрачає чутливість.

Поради першої допомоги при відмороженні:

   -    помістити постраждалого у тепле приміщення, дати гарячого чаю, кави або вина;

   -    розтерти щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, чистою рукою до почервоніння і появи поколювання;

   -    розтерти відморожені частини тіла спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо їх немає, розтерти м’якою рукавичкою, хутряним коміром або сухою фланеллю. Не можна розтирати снігом, тому що сніг не зігріває, а охолоджує відмороженні ділянки та ушкоджує шкіру!

   -    примусити постраждалого під час розтирання рухати ушкодженою кінцівкою. Розтирання заборонене, якщо з’явилось припухання відмороженого місця або пухирі Покласти на відморожене місце пов’язку з товстим шаром вати, покласти кінцівку вище і доставити постраждалого до лікарні або викликати швидку медичну допомогу (103).

Загальне системне ураження організму холодом найчастіше розвивається у людей виснажених, а також при алкогольному сп’янінні.

Симптоми замерзання – спочатку виникає сонливість, млявість, порушення координації рухів, пригнічується стан, температура тіла знижується. Серце зупиняється при температурі тіла 26 градусів.

Поради щодо першої допомога при замерзанні:

-    необхідно швидко відновити нормальну температуру тіла. Для цього помістити постраждалого у ванну, вода в якій повинна бути 25-30С, а через 20-30 хвилин воду довести до температури 35С (але не вище);

   -    можна обкласти тіло грілками, пляшками з теплою водою тієї ж самої температуру (якщо ванни немає);

   -    при порушенні дихання і серцевої діяльності робити штучне дихання і закритий масаж серця;

   -    після відновлення нормальної температури і свідомості дати постраждалому гарячого чаю або кави, укрити теплою ковдрою і доставити до лікувального закладу або викликати швидку медичну допомогу. 

Loading...