Для покращення здоров’я медики рекомендують співати

Якщо раптом вас охопило бажання заспівати — в душі, в машині або в друзів під караоке — підкоряйтеся йому негайно. Крім того, що це найдавніше мистецтво приносить задоволення, воно покращує самопочуття.

Джерело: Відомості

Якщо раптом вас охопило бажання заспівати — в душі, в машині або в друзів під караоке — підкоряйтеся йому негайно. Крім того, що це найдавніше мистецтво приносить задоволення, воно покращує самопочуття, знімає біль і навіть продовжує життя. Причому необов'язково бути професіоналом, щоб отримати користь від співу.

Вчені-дослідники з Франкфуртського університету прийшли до висновку, що спів захищає верхні дихальні шляхи від інфекцій та стимулює виробництво антитіл організмом.

У людей, які регулярно займаються співом, поліпшується постачання органів киснем, що стимулює кровообіг і підвищує тонус. Коли людина співає, у неї зменшується частота серцебиття і артеріальний тиск. Спів знімає напругу і біль, тому в нью-йоркських лікарнях з його допомогою полегшують як психологічні, так і фізіологічні страждання пацієнтів.

Спостерігаючи за хворими, що одержали важкі травми, лікарі помітили наступне: у людини, яка постійно відчуває біль, іноді виникає бажання вирватися зі свого тіла, і коли вона співає, ніби піднімається над собою. Таке враження, що спів блокує нервові шляхи, по яких проходять больові імпульси.

Хоровий спів особливо корисний літнім людям. У їхньому випадку спостерігаються значні покращення самопочуття. Співаючі пенсіонери рідше звертаються до лікаря, рідше страждають від депресії, менше вдаються до медикаментів, рідше падають і отримують травми. Вони краще почуваються і коли співають, і в решту часу.

Loading...