Що варто знати про калорійність продуктів

Що варто знати про калорійність продуктів

Щоб зберігати стрункість, не обов’язково у всьому себе обмежувати, досить просто знати, які продукти найбільш калорійні й вживати їх якомога рідше.

Джерело: Відомості

Щоб зберігати стрункість, не обов'язково у всьому себе обмежувати, досить просто знати, які продукти найбільш калорійні й вживати їх якомога рідше, а в ідеалі - повністю відмовитися від них.

Продукт харчування має вищу калорійність, що більша кількість білків, жирів і вуглеводів у його складі. Тому калорійні продукти прийнято розділяти на три групи: білкові, жирні й вуглеводні.

Найбільш калорійні жири

У середньому в одному грамі жиру калорій приблизно у два рази більше, ніж у такій же кількості білків або вуглеводів. У цій категорії варто виділити насамперед соняшникову олію й вершкове масло. Далі йдуть жирні сорти м'яса (бекон), сирокопчені ковбаси, майонез, креми у начинці кондитерських виробів.

Найбільш калорійні білки

Білок - це один із найважливіших елементів, необхідних для нормального росту й функціонування основних систем організму. Тому повністю його виключати з харчування не можна. Добова норма білка для дорослої здорової людини складає 90-120 грамів. До найбільш калорійних продуктів із високим вмістом білка належать молоко, сир, кефір, деякі види твердих сирів, сметана (у якій, до того ж, ще й багато жирів), м'ясо, риба.

Найбільш калорійні вуглеводи

Вуглеводи в найбільшій кількості містяться у солодощах і десертах. При цьому негативний вплив на фігуру обумовлений не стільки самими вуглеводами (їх калорійність приблизно дорівнює енергетичній цінності білків), а їхньою кількістю. Так звані прості вуглеводи, що дають почуття швидкого насичення, в організм потрапляють із цукерок, випічки, білого здобного хліба, шоколаду. Складні вуглеводи у великій кількості містяться у зернових кашах, хлібі з висівками, якісних макаронних виробах. Після їх вживання почуття голоду не виникає значно довше, а завдяки високому вмісту рослинних волокон і клітковини, вони практично не шкодять фігурі.

Найменшою калорійністю володіють продукти, які містять багато води. Це, звичайно ж, овочі, на енергетичну цінність яких впливає ще й кількість наявної у них клітковини. Найбільш безпечні з них - огірки, капуста, кабачки, томати, солодкий перець, ріпа, гарбуз, редис. З овочів найбільш калорійний - буряк. З ягід найменшу калорійність має журавлина, а найбільшу - виноград. 

Loading...