Ліки краще не запивати соком

Не всі соки однаково корисні. Вчені з’ясували, що спільний прийом грейпфрутового, яблучного і апельсинового соків і ряду медичних препаратів може помітно знизити ефективність лікування.

Джерело: Відомості

Не всі соки однаково корисні. Вчені з'ясували, що спільний прийом грейпфрутового, яблучного і апельсинового соків і ряду медичних препаратів може помітно знизити ефективність лікування.

Цікавий факт: протягом багатьох років лікарі були впевнені в тому, що грейпфрутовий сік, навпаки, підсилює дію ліків, аж до сильної інтоксикації і передозування.

Проте результати останнього дослідження поставили все з ніг на голову: вищезгадані напої не підсилюють, але послаблюють або нейтралізують деякі терапевтичні засоби.

Нагадаємо, в інструкції по застосуванню багатьох препаратів є спеціальний пункт, що стосується несумісності їх з іншими ліками та іншими речовинами — наприклад, алкоголем або навіть молоком.

Механізм там приблизно такий: якщо ви випили аспірин (ацетилсаліцилову кислоту), не варто вживати лужні продукти, бо вони нейтралізують дію кислоти, або кислі, бо вони збільшують кислотність і можуть сприяти появі виразки.

У ході вивчення взаємодії трьох видів соку з різними ліками вчені з університету Західного Онтаріо (University of Western Ontario) прийшли до висновку про те, що при пероральному прийомі знижується засвоєння діючої речовини в шлунково-кишковому тракті.

Мова йде про онкологічні, серцево-судинні, антибіотичні та деякі інші засоби. З'ясувалося, що сік або її активний компонент викликали зменшення ефекту від прийому препарату на 50% — в основному за рахунок блокування проникнення молекул діючої речовини з кишечника в кров.

Аналогічні ефекти були виявлені й на інших ліків, причому не тільки для грейпфрутового, а й для яблучного і апельсинового соків.

Loading...