Отрута павука може вбивати бактерії на кшталт кишкової палички

Отрута павука може вбивати бактерії на кшталт кишкової палички

Дослідники вивчають можливість використання отрути павука для лікування онкологічних захворювань.

Джерело: Відомості

Відкриття ірландських науковців з Університету Ґолвея — отруту деяких видів павуків, знайдених в Ірландії, можна використовувати у медичних цілях. Фахівці вивчали властивості близько чотирьох сотень видів павуків.

Для цього дослідники обережно діставали з хижаків невелику кількість отрути. З‘ясувалося, що отрута павука, знайденого у печерах графства Мейо може вбивати бактерії на кшталт кишкової палички.

Майкл Даґон, викладач із зоології: “Отрута цього павука дуже ефективно знищує бактерії. Однак вона не знищує клітини людини. Звичайно, це дуже цікаво з точки зору його використання як бактерицидного засобу.”

У лабораторії дослідники вивчають також потенційне використання отрути низки інших тварин, від скорпіонів і велетенських багатоніжок до тритонів та медуз. Науковці також аналізують можливі лікувальні властивості речовин із молюсків, морських губок і восьминогів.

Енн-Мері Пауер, викладач Університету Ґолвея: “Є багато інших тварин, яких можна використати у медичних цілях. Ми зараз вивчаємо молюсків. Вусоногі можуть прикріплятися до різних поверхонь під водою. А отже вони можуть послужити для виготовлення нового хірургічного клею, який можна було б використовувати у солоному середовищі людського тіла.”

Дослідники з Університету Ґолвея також вивчають можливість використання отрути павука для лікування онкологічних захворювань.

Loading...