Учені розповіли, чому болять зуби

Учені розповіли, чому  болять зуби

Відповідь на це питання дали вчені з Дюкського університету (США).

Джерело: Відомості

Уся справа в тому, що зуби, на відміну від нігтів або волосся, зроблені з живої тканини. А біль сигналізує мозку про те, що з тканинами щось не так, повідомляє видання Planet Today.

Під емаллю знаходяться два живих шари, вкритих нервами. Крім больових відчуттів, вони відповідальні за те, щоб давати мозку зрозуміти, чи є їжа дуже гарячою або дуже холодною, а також те, чи може зуб зламатися під впливом зовнішньої сили.

Емаль не є живою, але те, що знаходиться під нею, складається з клітин під назвою дентин. Під ним розташовується пульпа —  м'яка тканина з великою кількістю кровоносних судин і нервів. Вона також зміцнює корінь зуба до ясен.

Дуже часто зуби болять через карієс. Пов'язано це з тим, що разом зі зникненням емалі відбувається оголення дентину, який, зрозуміло, починає реагувати на гаряче, холодне, а також на тиск. А якщо туди потрапляє бактерія, то можуть виникнути запалення та інфекція.

Тому доглядайте за зубами належним чином. Той час, який потрібно витратити на них, позбавить вас від потенційних страждань і чималих витрат. 
 

Loading...