Учені: захворювання печінки є причиною тривожності та депресії

Учені: захворювання печінки є причиною тривожності та депресії

Тривожність і депресія можуть виникати в людей, які страждають від захворювань печінки.

Джерело: Відомості

Як розповідає видання, британські вчені з Інституту Liver Studies виявили, що в тих молодих людей, у яких діагностовано хвороби печінки, частіше, ніж у їхніх однолітків, буває поганий настрій. Люди з хворою печінкою легко впадають у депресію і часто відчувають напади тривожності, повідомляє Informing.

Фахівці провели дослідження, в якому брали участь 187 добровольців у віці від 16 до 25 років. Їх розділили на 3 групи залежно від тяжкості та виду захворювання печінки, яке в них діагностовано.

До першої групи увійшли пацієнти, які перенесли трансплантацію печінки. У другій групі були ті, хто страждав на автоімунні захворювання печінки, у третій — пацієнти з хронічними хворобами печінки.

Учені проаналізували психологічний стан учасників дослідження і виявили, що воно залежить не від виду захворювання, а від ступеня ураження печінки.

17,5% учасників дослідження розповіли, що перебувають у депресивному стані. Але, на їхню думку, це було пов’язано з відсутністю роботи, фінансовими труднощами, проблемами в сім'ї тощо.

Автори дослідження звертають увагу медиків на те, що при лікуванні печінки їм також необхідно стежити за станом психіки пацієнта.

Loading...