Учені заявили, що повністю перемогти рак не вдасться

Учені заявили, що повністю перемогти рак не вдасться
. / Фото: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Однак рак перестане бути смертельною хворобою.

Джерело: Відомості

Максимум, чого зможе домогтися наука в боротьбі з раком — це перевести його в розряд хронічних захворювань, з якими люди можуть жити десятки років, повідомляє Quibbll.

Наука в майбутньому навряд чи знайде спосіб повністю перемогти рак, проте вчені, скоріше за все, зможуть перевести його в розряд хронічних захворювань, з якими можна жити десятиліттями.

Таку думку в інтерв’ю данському науковому інтернет-порталу videnskab.dk висловили учасники конференції Європейського товариства медичної онкології, що проходить у Копенгагені . Цього року її відвідали 20 тис. Дослідників з 130 країн світу.

«Я думаю, що мрії про те, що після мільйонів років існування хвороби її вдасться викорінити, всього лише ілюзія. Не думаю, що ми зможемо перемогти рак, але я вірю, що у нас вийде зробити його хронічним, а не смертельним захворюванням», — зазначив глава дослідницького департаменту Данського онкологічного суспільства Йорген Ольсен.

З його думкою солідарний  данський біолог Мадс Даугор, який працює в Канаді і в минулому році опублікував гучну наукову роботу про перспективну методику, яка в майбутньому може дозволити лікувати багато видів раку, доставляючи до уражених клітин ліки за допомогою білка, який в природі використовує малярійний паразит.

«Ми не знайдемо кошти, які зможуть повністю зцілити хворого на рак, проте з часом наш арсенал методів розшириться настільки, що протягом всього життя пацієнта ми зможемо атакувати хворобу з різних сторін. Нам вдасться побудувати світ, в якому від раку не будуть вмирати», — вважає відомий вчений.

Однією з головних тем конференції є використання імунотерапевтичних препаратів для лікування раку. Ліки, які поки в більшості своїй ще дуже дорогі, в багатьох випадках здатні істотно продовжити життя хворих, яким інші види терапії допомогти вже не можуть.

«Наука не стоїть на місці. Ще 40 років тому лише 35% хворих на рак залишалися в живих через 5 років після того, як їм був поставлений діагноз. Зараз цей показник виріс до 65%. Це свідчення того, що ми рухаємося в правильному напрямку, причому все швидше і швидше», — каже Ольсен.

У міру того, як з’являються нові методики, технології, відкриття, наші шанси домогтися прориву зростають. Я дивлюся на перспективу перевести рак в розряд хронічних захворювань з набагато більшим оптимізмом, ніж ще 10 років тому», — резюмував учений. 

Loading...