Коли вірус папіломи може спровокувати рак?

Коли вірус папіломи може спровокувати рак?

Згідно зі статистикою, 90% людей на планеті є носіями вірусу папіломи людини.

Джерело: Відомості

Як стверджують медики, вірусні частинки можуть існувати в організмі людини місяці і навіть роки, у разі не позначаючись на здоров'ї. Такий стан його нерідко порівнюють зі сплячкою. Однак ніхто не передбачить, коли саме вірус може прокинутися, так само як і те, до чого він призведе. Каталізаторами можуть виступати раніше перенесені інфекційні та запальні захворювання, загострення хронічних недуг, неправильне харчування, стреси, переохолодження - словом, все те, що істотно підриває імунну систему. При цьому така патологія може виявитися смертельно небезпечною. 

Раптовий поділ

Перебіг захворювання ділиться на 3 стадії. Перша - латентний стан. У цей період вірус присутній в організмі людини, але при цьому не викликає ніяких змін на клітинному рівні. Коли вірус герпесу призводить до онкології і як цього уникнути на такому етапі можна визначити виключно за допомогою аналізу. На другій стадії можна помітити, що починаються клінічні ознаки. Через прискорене ділення клітин починають з'являтися нарости на шкірі. Під час 3-ої стадії починається дисплазія, коли ДНК вірусу і ДНК клітини вступають у взаємодію, і починається зміна структури клітин. 4 стадія - карцинома - зустрічається не у всіх типів вірусу, а тільки у певних його типів. Проникнення вірусу провокує мутацію клітин, в результаті чого розвивається інвазивний рак.

Неприємні бородавки

Захворювань, до яких може призводити вірус папіломи людини, досить багато. Так, наприклад, через вірус можуть розвиватися вульгарні бородавки. Причому найчастіше схильні до такої проблеми діти і підлітки. При сильному імунітеті з проблемою організм справляється самостійно.

Крім того, результатом діяльності такого вірусу можуть стати і плоскі бородавки - вони являють собою невеликі шкірні нарости, за розміром не більш 3 мм в діаметрі. Локалізація таких новоутворень - обличчя і долоні. Знову-таки страждають від подібного захворювання більше підлітки, і від цього такий варіант патології нерідко називають юнацькими бородавками.

Нерідко наслідком діяльності вірусу стають підошовні бородавки, які з'являються при інфікуванні вірусами 1,2 типів. Як правило, місце їх утворення - там, де туфлі натирають або натискають ноги. Шкіра в місці бородавки стає товстішою. Такого роду утворення чітких меж не мають, а натискання на наріст викликає неприємні відчуття. Така патологія самостійно не проходить і вимагає певного лікування, найчастіше хірургічного.

Гострі кондиломи - ще одне ускладнення вірусу. При цьому варто враховувати, що найчастіше така проблема провокує онкологічні проблеми у жінок - вона вважається одним з найбільш частих факторів розвитку раку шийки матки. Варто регулярно відвідувати лікаря, щоб вчасно виявити недугу і позбутися від нього, поки він не дав ускладнень. Однією з проблем такої патології є той факт, що папіломи розташовуються в тих областях і зонах тіла, які піддаються постійному впливу - білизни, взуття і т.д. Це, природно, провокує більш швидке переродження клітин.

Припікання або щеплення?

Лікувати вірус папіломи варто обов'язково, а також слід проходити регулярні обстеження на предмет того, як він себе «відчуває» в організмі. Досить часто для лікування оперативне втручання не потрібно - способів досить багато: припікання, використання лазера і т.д.

Варто памятати: 90% населення є носіями папіломавірусу Для попередження раку використовується і такий метод, як вакцинація. Вона може проводитися відразу від 4 онкогенних типів інфекції. Вакцина нежива, тому вважається абсолютно нешкідливою. Причому використовуватися вона може як для жінок, так і для чоловіків. В ідеалі робити її слід молодим людям обох статей у віці 9-17 років, а також жінкам до 26 років.

Ну і, звичайно ж, слід приділити увагу імунотерапії - варто зміцнювати захисні сили організму, висипатися, правильно харчуватися і відмовитися від шкідливих звичок.

Також лікарі нерідко радять приділити особливу увагу профілактиці зараження різними типами вірусу папіломи людини. В першу чергу слід дотримуватися гігієни інтимних стосунків - в ідеалі повинен бути один партнер на довгий час.

Своєчасно слід відвідувати лікаря - причому як жінкам, так і чоловікам. Це дозволить вчасно виявити проблеми зі здоров'ям і зафіксувати патологію. Її, як і багато інших, простіше вилікувати на початковому етапі.

Важливе значення мають спорт і здоровий спосіб життя. Вони дозволяють підвищити і зміцнити імунітет, що само по собі є відмінним захистом від різних вірусів і бактерій.

Loading...