Британські вчені спростували звязок між раком грудей і роботою вночі

Британські вчені спростували звязок між раком грудей і роботою вночі

Медики спостерігали за здоровям 800 тисяч жінок і прийшли до висновку, що утворення злоякісних пухлин не залежить від нічних змін.

Джерело: Відомості

Вчені з Великобританії спростували наявність зв'язку між раком грудей і нічною роботою, повідомляє Journal of the National Cancer Institute, де була опублікована стаття авторів дослідження.

Чим небезпечна для нашого організму нічна зміна?

Рут Тревіс (Ruth Travis) з Оксфордського університету розповіла, що вона і її колеги прийшли до висновку, що жінки, які працюють ввечері або вночі, навіть у дуже довгі зміни, не більше схильні до раку молочної залози, ніж ті, хто працює вдень.

Тревіс і інші вчені зайнялися цією проблемою після доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я, опублікованої в 2007 році. У ній було сказано, що робота в нічну зміну є причиною порушень в біоритмі тіла, що підвищує шанси розвитку раку, в тому числі злоякісних пухлин молочної залози. Такі висновки експерти ВООЗ отримали, спостерігаючи за тваринами, у яких були порушені цикли сну і неспання.

Щоб перевірити, чи правда це, Тревіс з колегами зібрали і проаналізували дані декількох масштабних проектів, присвячених спостереженню за здоров'ям жінок. Йдеться про проекти  MWS, EPIC и UK Biobank. В цілому в них брало участь близько 800 тисяч британок. Вони регулярно розповідали лікарям про свій розпорядок дня, а медики відстежували стан їхнього організму.

Виявилося, що ні в одному з цих проектів вчені не знайшли зв'язку між нічними змінами і частотою розвитку раку. Так, хвороба з'явилася у приблизно 670, 28 і 67 жінок, які працювали в нічні зміни і які брали участь в проектах. Приблизно стільки ж або трохи більше випадків онкології було у жінок, які працювали в денні зміни.

Дізнавшись про це, Руд Тревіс і інші вчені проаналізували дані, отримані при попередніх подібних дослідженнях в США, Китаї, Швеції і Нідерландах. Їх висновок був цілком однозначним - зв'язку між раком і роботою в нічну зміну так і не виявили.

Loading...