Учені: кожного двадцятого чекає рання смерть

Учені: кожного двадцятого чекає рання смерть

Вчені знайшли генетичні причини передчасного старіння.

Джерело: Відомості

Американські генетики довели, що існує група людей, які, незважаючи на правильне харчування, регулярні фізичні навантаження і відсутність серйозних захворювань, можуть старіти швидше тих, хто не веде здоровий спосіб життя, повідомляє Ru.Delfi.

Присвячене цьому дослідження опубліковано в журналі Aging, коротко про нього повідомляє Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі. Приблизно у п’яти відсотків учасників дослідження біологічний вік виявився вищим реального. Вчені відстежили генетичні причини цього.

Виявилося, що прискорене старіння у таких людей відбувається через метилування ДНК, що приводить до порушень нормального диференціювання клітин організму. Це на 50 відсотків підвищує ризик передчасної смерті в порівнянні з нормою.

 

Наприклад, якщо розглянути двох 60-річних чоловіків, один з яких потрапляє в зазначені вище п’ять відсотків, а інший — ні, але курить, то ймовірність передчасної смерті першого виростає на 75 відсотків, а другого — тільки на 60.

Команда з генетиків з семи країн оцінила вікові зміни ДНК понад 13 тисяч американців і європейців. Це дозволило визначити біологічний вік крові і оцінити тривалість життя людини. Вчені зауважують, що проведене ними дослідження дозволяє зрозуміти, чому деякі люди вмирають раніше за інших, не дивлячись на те, що ведуть здоровий спосіб життя.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2017 року число людей старше 65 років у світі вперше за всю історію перевищить число тих, хто молодше п'яти років. До 2050 року, згідно з прогнозами, частка населення старше 65 років зросте з 11 до 22 відсотків.

Loading...