Учені: У ДНК людини є «ген жирної їжі»

Учені: У ДНК людини є «ген жирної їжі»

Жири легше запасаються організмом людини в порівнянні з вуглеводами та білками.

Джерело: Відомості

Учені з Кембриджського університету довели, що є люди, які віддають перевагу жирній їжі, тому що в структурі їхніх ДНК знаходиться генна мутація MC4R, яка і визначає їхні гастрономічні смаки, повідомляє VistaNews.

Про це йдеться в статті у виданні Nature Communications. 

Жири легше запасаються організмом людини в порівнянні з вуглеводами, білками. Тому нейрони мозку змушують людину вживати більше жирної їжі. У процесі еволюції це допомогло представникам людського роду вижити і рятуватися від голоду. 

Наукові співробітники британського університету вперше виявили в ДНК «ген жирної їжі», який пов'язаний з уподобаннями людини в їжі. Вони давали добровольцям їсти індійське блюдо з курки і каррі (кавурма), яке має великий процент жирів у своєму складі. На кожній з трьох тарілок, з яких їли випробовувані (причому, серед них було багато і худих, і товстих), були порції кавурми з різною кількістю жирів — від 20 до 60 відсотків. Спочатку люди пробували їжу на всіх тарілках, а потім їм дозволяли вибрати і з'їсти будь-яку кількість цієї страви. Потім добровольцям пропонували з'їсти англійський пудинг з трьох різних тарілок, де було від 7 до 21 відсотка вуглеводів. 

Проаналізувавши дані, вчені виділили групу людей, які вживали найбільш ситу їжу і найбільш несолодкий десерт. В їхній генній структурі дослідники і виявили специфічну мутацію в MC4R, яка штовхає їх їсти більше жирного. Такі люди частіше схильні до появи зайвої ваги. 

Loading...