Вчені встановили, чому колишні курці товстіють

Вчені встановили, чому колишні курці товстіють

Грецькі вчені розкрили причини різкого набору ваги людьми, які відмовилися від тютюну.

Джерело: Відомості

Вчені з Університету Афін (Греція) у співпраці з фахівцями з Афінської медичної школи виявили, що значна прибавка в вазі у колишніх курців пов’язана з гормональним дисбалансом. Нікотин та інші складові тютюну пригнічують синтез гормону греліну, який відповідає за відчуття голоду, повідомляє видання «Дни.ру».

«Невелике дослідження, яке ми провели, вказує на те, що куріння вкрай сильно впливає на енергобаланс тіла, що може викликатися змінами в рівні греліну в організмі», — пояснила Костянтина Захарі, одна з авторів роботи, виступаючи на щорічному конгресі Європейського респіраторного товариства в Афінах .

Саме тому люди, почавши курити, зазвичай худнуть. Зокрема, втрата ваги є одним з мотивів надбання цієї шкідливої ​​звички дівчатками-підлітками, пише EurekAlert. А ті, хто вирішив відмовитися від сигарет, починають стрімко поправлятися — в середньому на п'ять-десять кілограмів за перші п'ять років (за умови здорового способу життя).

Щоб дізнатися причини набору зайвої ваги колишніми курцями і знайти способи усунення цього побічного ефекту, вчені провели експеримент за участю 14 осіб. Кожен випробовуваний, що має пристрасть до тютюну, погодився відмовитися від нього на один день.

Після добового утримання добровольців просили викурити сигарету або просто потримати її в руках. Потім учасники експерименту йшли на обід, під час якого могли їсти все, що завгодно, і в будь-якій кількості. На всіх етапах дослідження лікарі спостерігали за самопочуттям людей і збирали зразки їхньої крові.

Експеримент показав, що ті добровольці, яким давали можливість викурити сигарету, з'їдали на 150 кілокалорій менше, ніж ті, хто просто імітував шкідливу звичку. Крім того, у першої групи відзначалося різке падіння рівня греліну в крові, а в другої — підвищення. Тепер вчені розробляють механізми, які допоможуть запобігти гормональному дисбалансу після відмови від тютюну.

Loading...