У Польщі лікарі врятували жінку, якій зірвало шкіру з голови

У Польщі лікарі врятували жінку, якій зірвало шкіру з голови

Близько місяця тому мешканка Польщі на ім’я Барбара (Барбара) позбулася скальпа через нещасний випадок.

Джерело: Відомості

Жінка нахилилася над працюючою сільськогосподарською машиною, і її волосся втягнуло всередину разом зі шкірою голови від носа до шиї ззаду. Зазвичай максимальний термін, протягом якого необхідно провести реплантацію після травми, становить близько 5 годин. На операційному столі пацієнтка виявилася тільки через 7 з невеликим годин - проте зараз лікарі з Онкологічного центру в Глівіцах (Онкологічний центр у Глівіце) повідомили, що втручання пройшло успішно.

Операція була вкрай складною. Вона тривала близько 8 годин, керував командою з 5 хірургів, 2 анестезіологів і 4 медичних сестер професор Адам Мацієвскі (Adam Maciejewski), частину лікарів при цьому довелося відкликати з відпустки. В ході втручання необхідно було поєднати велику кількість кровоносних судин, деякі з яких були зовсім маленькими - менше 1 мм в діаметрі. Професор Кшиштоф Складовскі (Krzysztof Składowski), директор лікарні, заявив, що всі дані вказували на те, що операція не вдасться, проте в кінцевому підсумку можна сказати, що ризик був виправданий.

Професор Мацієвскі і його колега доктор Мирослав Добрут (Miroslaw Dobrut) додали, що ймовірність розвитку ускладнень у пацієнтки дуже невелика, кровопостачання скальпа повноцінне, інфекцій і неврологічних порушень немає. Відірвану частину відразу помістили в низькотемпературну середу, тому некрозу тканин не відбулося, і стало можливим "приживити» жінці скальп назад. Частину тканин медики взяли з передпліччя постраждалої.

Зараз пані Барбара впевнено йде на поправку і в найближчі дні буде виписана додому. Її чоловік, Крістіан (Krystian) був присутній на конференції, на якій лікарі розповіли про операцію, і подякував персоналу лікарні за хороший догляд, зазначивши, що його дружина відчуває себе все краще і краще.

Loading...