Учені: Ожиріння не збільшує ризик серцевого нападу

Учені: Ожиріння не збільшує ризик серцевого нападу

Але підвищує шанси на розвиток діабету.

Джерело: Відомості

Зайва вага, як показало нове дослідження Університету Умео, не збільшує шанси на серцевий напад або передчасну смерть, але підвищує ризик розвитку діабету 2 типу, повідомляє видання «Новости планеты».

Команда шведських вчених під керівництвом Peter Nordström вивчила дані 4000 генетично ідентичних близнюків, щоб оцінити ризики, пов'язані з ожирінням. Оскільки ці близнюки мають ідентичні ДНК, дослідники зможуть використовувати їх для вивчення впливу ожиріння, незалежно від генетичних факторів.

У ході багаторічного вивчення Nordström і його колеги виявили 203 серцеві напади (5 відсотків) і 550 випадків смерті (13,6 відсотка) серед більш важких близнюків, які мали середній ІМТ 25,9. Для порівняння, у тих, хто мав середній ІМТ 23,9, відбулося 209 серцевих нападів (5,2 відсотка) і 633 випадків смерті (15,6 відсотка). При цьому, навіть коли близнюк мав ожиріння (ІМТ 30 або більше), ризик серцевого нападу або смерті не був більше.

Однак, як з'ясували шведи, ризик розвитку діабету був вище у близнюків з більш високою масою тіла. Автори зазначили: «Це дослідження не виявило, що ожиріння асоціюється з підвищеним ризиком розвитку серцевих нападів або смерті. На відміну від цього, результати показали статистично значимий зв'язок між ожирінням і діабетом. Зв'язок між ожирінням і діабетом був значно сильнішим, ніж асоціації з серцево судинними захворюваннями і смертністю. Висновки говорять про те, що заходи зі зниження ваги є більш ефективними в плані зниження ризику розвитку діабету, ніж задля зменшення шансів на серцево-судинні захворювання».

Loading...