Індійським лікарям вдалося виростити ніс на лобі 12-річного пацієнта (фото)

Індійським лікарям вдалося виростити ніс на лобі 12-річного пацієнта (фото)

В Індії виростили ніс на лобі 12-річного хлопчика Аруна Пателя.

Джерело: Відомості

Лікарям довелося піти на такий крок, щоб замінити зруйнований в результаті хвороби власний ніс пацієнта, повідомляє «Росбалт».

У дитинстві хлопчик переніс пневмонію, інфекція призвела до руйнування носового хряща і пошкодження носа. Подальше лікування не поліпшило ситуацію, а лише викликало погіршення — дитина майжепозбулася носа.

Для того, щоб відновити ніс, лікарі запропонували 4-етапну пластичну операцію, яка тривала майже рік.

Спершу лікарі розмістили на лобі хлопчика силіконовий «розширювач тканин», який призначався для того, щоб звільнити місце для вирощування нового органа. Далі лікарі пересадили в вибране місце фрагмент хрящової тканини, взятої з грудей пацієнта — вирощування нового хряща на лобі тривало три місяці.

Після цього вирощений в такий спосіб ніс був відділений з чола і пересаджений на обличчя на місце пошкодженого носа. Останній етап операції — відновлення чола. Зараз новий орган прижився і добре дає собі раду.

Аналогічна операція була проведена в Китаї в 2013 році. Тоді 22-річному пацієнтові, який втратив ніс в автомобільній аварії, також пересадили вирощений в нього на лобі штучний орган.  

Loading...