Продукти, які попереджують рівень розвитку інфаркту та інсульту

Продукти, які попереджують рівень розвитку інфаркту та інсульту

У науковому експерименті шведських вчених брало участь 74 961 добровольців у віковій категорії від 45 до 83 років.

Джерело: Відомості

У журналі Stroke, видаваному Американською кардіологічною асоціацією, надруковані висновки вчених з Каролінського інституту в Стокгольмі, які свідчать про те, що люди, що вживають низькокалорійні молоко, йогурти і сири, менше схильні до ризику виникнення інсульту, ніж ті, хто вважає за краще продукти з високим відсотком жирності.  

У науковому експерименті шведських вчених брало участь 74 961 добровольців у віковій категорії від 45 до 83 років. Всі учасники на початок дослідження не мали серцевих захворювань, перенесеного інсульту, пухлинних новоутворень. Волонтери заповнювали спеціально розроблену анкету, що складається з 96 питань, присвячених харчовим пристрастям.

За частотою споживання продуктів всіх добровольців розділили на 8 груп, починаючи з тієї, де знаходяться учасники, які ніколи не вживають продукти з високим відсотком жирності, і, завершуючи тієї, де волонтери споживали чотири порції жирної їжі протягом дня.

Експеримент тривав 10 років. Було відзначено, що у 4089 добровольців стався інсульт (1680 жінок і чоловіків 2409), з них у 3159 - ішемічний, у 583 - геморагічний і у 347 - невизначений інсульт. Вчені заявили, що ті, хто вживав низькокалорійні продукти, на 12% менше ризикували отримати інсульт ( і на 13% - ішемічний інсульт).

Керівник дослідження Сюзанна Ларссон, так коментує отримані результати: "Це наймасштабніше дослідження, яке розглядає взаємозв'язок між вживанням низькокалорійних, висококалорійних і специфічних дієтичних продуктів з ризиком виникнення інсульту у чоловіків і жінок. Якщо в раціоні людей переважають продукти з низьким вмістом жиру, то ризик виникнення інсульту у них буде нижчим, до того ж в цілому покращиться стан здоров'я».

Раніше Сюзанна Ларссон науково довела, що споживання більше двох чашок кави в день, а також чорного шоколаду так само знижує ризик виникнення інсульту.

Loading...