Вчені виявили нову причину виникнення хвороби Альцгеймера

Вчені виявили нову причину виникнення хвороби Альцгеймера

Використовуючи техніку МРТ, дослідники з Медичного центру Університету Маастрихта виявили, що витік в гематоенцефалічний бар’єр може привести до розвитку хвороби Альцгеймера.

Джерело: Відомості

Гематоенцефалічний бар'єр - це сукупність клітин і субклітинних структур, що відокремлюють циркулюючу кров від мозку. Це важливо для підтримки тканин мозку в здоровому стані. Гематоенцефалічний бар'єр регулює доставку важливих поживних речовин в мозок і видалення з головного мозку надлишків нейротоксинів.

Витік в гематоенцефалічний бар'єр означає, що мозок втрачає свої захисні засоби, стійкість клітин мозку порушується, а середовище, в якому нервові клітини взаємодіють, стає нестабільною. Отримані дані показали, що швидкість витоку в гематоенцефалічний бар'єр була значно вища у пацієнтів з хворобою Альцгеймера, і цей витік був розподілений по всьому головному мозку. Також було встановлено, що пацієнти з хворобою Альцгеймера мали значно вищий відсоток витоку в сірій речовині і корі головного мозку. Такі дані були отримані в ході вивчення 16 пацієнтів з хворобою Альцгеймера і 17 здорових людей з контрольної групи.

Отримані результати свідчать про те, що збільшення проникності гематоенцефалічного бар'єру може являти собою ключовий механізм розвитку ранньої стадії хвороби Альцгеймера, кажуть дослідники

Loading...