Які продукти необхідні для відновлення печінки

Які продукти необхідні для відновлення печінки

Як вилікувати печінку цільними злаками і продуктами «з гірчинкою»

Джерело: Відомості

Оскільки печінка має здатність відновлюватися, дуже важливо допомогти їй в цьому. А зробити це можна за допомогою продуктів харчування, що містять необхідні вітаміни і мінерали.

Як ви напевно знаєте, якщо і є в людському тілі орган, що виконує безліч функцій, необхідних для нашого доброго самопочуття і міцного здоров'я, то це печінку.

Але найчастіше ми приділяємо їй занадто мало уваги або не робимо цього взагалі, що спричиняє певні  певні проблеми.

Найбільш поширеним захворюванням, пов'язаним з печінкою, є гепатомегалія, це запальний процес, при якому орган сильно збільшується в розмірах, і якщо вчасно не вжити жодних заходів, це може привести до серйозних і зовсім не бажаним для нас наслідків.

Раціон з високим вмістом жирів, цукрів, рафінованих або ненатуральних продуктів може викликати інтоксикацію організму і перешкодити печінці виконувати свої метаболічні і очисні функції.

Тому сьогодні ми хотіли б розповісти вам про два чудові типи інгредієнтів, які подбають про здоров'я нашої печінки: це продукти багаті клітковиною і овочі «з гірчинкою».

Чому клітковина так важлива для здоров'я нашої печінки?

Лікарі і дієтологи стверджують, що першим кроком до лікування і відновлення печінки є здоровий раціон, тобто дієта, з обмеженим споживанням жирів. Плюс необхідно приділяти пильну увагу тому, яким способом готується споживана їжа.

В даному випадку найкраще підійдуть гриль, запікання, тушкування (приготування на пару) і варіння.

При цьому продукти для щоденного споживання повинні бути обов'язково багаті харчовими волокнами (клітковиною). І тут важливо мати на увазі наступні факти.

Недостатня кількість клітковини може призвести до підвищення рівня холестерину і глюкози в крові.

Ви все ще задається питанням, чому ж клітковина займає таке важливе місце в нашому раціоні?

Відповідаємо: по-перше, тому, що цей елемент необхідний для правильного засвоєння всіх поживних речовин. Наприклад, нерозчинні харчові волокна володіють м'якою проносною дією і таким чином допомагають роботі нашого кишечника. А чистий кишечник сприяє легшому та швидкому проникненню поживних речовин в кров (без домішок токсинів).

Розчинні харчові волокна, в свою чергу, в процесі ферментації мають здатність регулювати рівень холестерину в крові, піклуватися про стан кишкової мікрофлори і знижувати рівень так званого "поганого холестерину".

Ще один факт, який слід мати на увазі, це те, що в разі жирової хвороби печінки люди схильні страждати від гіперглікемії і резистентності до інсуліну. Тобто їм необхідні продукти, які засвоюються повільно, а це якраз ті, що багаті клітковиною (наприклад, цільні злаки).

Пам'ятайте, що всі ці продукти важливо споживати без додавання цукру.

Рекомендована добова норма споживання харчових волокон становить 30 м Перевірте свій раціон, у вас так виходить? Якщо немає, а про свою печінку ви хочете дбати належним чином, то скоректуйте харчування з урахуванням цієї цифри.

Продукти, багаті клітковиною, які бажано їсти:

вівсянка

коричневий рис

цільнозернове борошно

житній хліб

яблука

груші

сочевиця (у вигляді салату)

Корисні властивості продуктів «з гірчинкою»

Ендивій, брокколі, цикорій ... Так, це не найсмачніші продукти харчування, принаймні так вважає більшість з нас. Печеня або гамбургер, наприклад, виглядають і пахнуть більш апетитно, ніхто не сперечається. Але багато хто навіть не здогадуються про те, що гіркуватий присмак, яким володіють ці корисні продукти, зобов'язаний наявності сполук, які допомагають:

виробляти шлунковий сік

поліпшувати процес травлення (завдяки наявності ферментів)

засвоювати поживні речовини

захищати печінку і полегшувати її основні функції (метаболізм і очищення).

Давайте розберемося в усьому цьому більш детально.

Гіркі овочі допомагають очистити печінку від токсинів

Гіркі овочі, наприклад, цикорій, багаті фітонутрієнтами, які допомагають нам очистити печінку від токсинів і інших шкідливих речовин. Вони також сприяють підтримці нормального рівня холестерину, очищають кров і метаболизують жири.Вони є натуральним джерелом, вітамінів, мінералів і антиоксидантів

Ніколи не варто забувати про те, що печінка є органом, який потребує постійного запасу антиоксидантів і мінералів. Тільки ці речовини дозволяють захистити клітини печінки від негативного впливу різних бактерій і токсинів. Вітамін С також є основоположним для підтримки здоров'я печінки.

І що, гіркі овочі здатні задовольнити всі ці потреби? Безумовно, адже: всі овочі «з гірчинкою» багаті вітамінами А, С і К, а також калієм, кальцієм і магнієм. У них міститься велика кількість клітковини і фолієвої кислоти. Вони володіють низьким вмістом жирів і натрію.

Які ж гіркі овочі нам варто включити в свій раціон?

рукола (салат)

брокколі

брюссельська капуста

листовий салат

гірка диня

огірки

лакриця

гірчиця

кольорова капуста

артишоки

цикорій

водяний крес

Ще вам напевно цікаво знати, які напої допоможуть піклуватися про здоров'я печінки. Ми перерахували їх нижче. Тільки пам'ятайте, що все добре в міру і ними не слід зловживати:

кава

Тоніки (багаті хініном)

настій валеріани

настій будяків

білий чай

лимонний сік

грейпфрутовий сік

На закінчення хочемо ще раз нагадати, що печінка має дивовижну здатність до регенерації, а значить все в наших руках, і якщо забезпечити свій організм правильними продуктами харчування, печінку можна "врятувати", вилікувати, оновити.

Ну, і звичайно завжди виконуйте розпорядження і рекомендації лікарів, вони зможуть врахувати індивідуальні особливості вашого організму. Опубліковано econet.ru

Стаття носить інформаційний характер і не є закликом до самолікування.

Loading...