Доведено, що жива музика допомагає позбутися стресу

Доведено, що жива музика допомагає позбутися стресу

Рівень гормону стресу кортизолу знижується під час відвідування живих концертів.

Джерело: Відомості

До таких висновків прийшли вчені з Королівського коледжу музики у Великобританії та Імперського коледжу Лондона, повідомляє видання «Моя планета».

Науковці провели дослідження, у якому брали участь 117 добровольців, котрі надали зразки слини до відвідування концерту і через годину після закінчення заходу. Учені зробили аналіз на рівень кортизолу і кортизону. У другому зразку, взятому вже після концерту, був зафіксований суттєвий спад рівня стресових гормонів.

Це перші попередні докази того, що відвідування різних культурних подій робить прямий вплив на активність ендокринної системи. Цікаво, що результати виявилися схожими незалежно від віку учасників, їхнього досвіду відвідування концертів або музичних уподобань.

Кортизол виробляється в організмі, що перебуває в стані фізичного та психологічного стресу. У невеликих дозах він може надавати позитивний вплив, але підвищений рівень кортизолу погіршує перебіг різних хвороб, і це може сприяти виникненню ряду недуг — від інфарктів та інсультів до раку та діабету. 

Loading...