Як боротись із весняним авітамінозом

Як боротись із весняним авітамінозом

Приблизно в 75 відсотків населення можна спостерігати брак вітамінів.

Джерело: Відомості

Із настанням весни організм зазнає значної перебудови, нервова система стає більш збудливою, підвищується рівень гормонів і знижується імунітет. Приблизно в 75 відсотків населення можна спостерігати брак вітамінів.

Коли виникає дефіцит якогось вітаміну, організм дає знати про це. Тут важливо зрозуміти його сигнали. Приміром, сухість шкіри, постійна слабкість і безсоння свідчать про нестачу вітамінів групи C, запальні процеси на шкірі, поява тріщин на губах, відсутність апетиту свідчать про нестачу вітаміну B.

Багато людей вважають авітаміноз простим тимчасовим недоліком, тоді як це справжня хвороба, яка стала причиною майже повної відсутності в організмі конкретного вітаміну або відразу декількох.

Щоб зрозуміти, чи є у вас загроза такої проблеми, потрібно відповісти на ряд питань:

Чи виникають труднощі з концентрацією уваги?

Чи відчуваєте сухість шкіри, є тріщини в куточках губ?

Чи відчуваєте слабкість протягом всього дня?

Чи часто дратуєтеся через дрібниці?

Чи часто страждаєте від простудних захворювань?

Чи відчуваєте втому, прокинувшись вранці?

Якщо хоча б на три запитання відповіді позитивні, то потрібно звертатися до лікаря-дієтолога.

Авітаміноз під час весни може бути викликаний рядом причин, серед яких:

— вживання в їжу незбагачених вітамінами продуктів, одноманітне меню, дієти;

— часті порушення травних процесів, коли їжа не засвоюється в повній мірі, а корисні вітаміни виводяться з організму;

— зміни в мікрофлорі кишечника внаслідок прийняття антибіотиків чи інших лікарських засобів;

— стан організму, коли різко збільшується потреба у вітамінах: виношування дитини, грудне годування, важкі навантаження, ряд хвороб.

Як і всяке захворювання, авітаміноз простіше попередити. Є кілька варіантів профілактики такого захворювання:

Правильне харчування

В основі будь-якого прийому їжі лежать продукти з великим вмістом білка. На сніданок рекомендується з’їсти яйце або сир, під час обіду або вечері — птицю, бажано цесарку, оскільки її м’ясо є дієтичним і містить багато білка та інших вітамінів. Як гарнір до птиці доцільно приготувати так звані повільні вуглеводи (боби, гречку, рис) або овочі.

Дуже важливо вживати продукцію рослинного походження, оскільки вона здатна збагачувати кров гідроксидами, що надалі позитивно впливає на нервову й ендокринну системи, на стан м’язів та інших органів. У цю пору року такі продукти досить дорогі, тому можна використовувати заморожені, які майже нічим не поступаються за характеристиками, якщо їх не заморожували повторно і зберігали строго за правилами.

Щоб вітаміни та інші корисні речовини збереглися якнайкраще, теплова обробка повинна відбуватися при низькій температурі протягом мінімального часу. М’ясо рекомендується запекти у фользі.

Вітамінні комплекси

Не завжди разом з їжею вдається отримати добову норму вітамінів і мінералів, навіть коли раціон досить різноманітний. Ось чому під час весняного авітамінозу рекомендують приймати певні комплекси, які містять також мінерали.

Перед купівлею подібних препаратів потрібно проконсультуватися з лікарем, який порадить, що краще прийняти залежно від віку, стилю життя та загального стану організму.

Препарат потрібно вибирати так, щоб його дозування було розраховане не на один прийом протягом всього дня. При цьому слід чітко дотримуватися режиму вживання. Тільки в цьому випадку вітаміни будуть завжди знаходитися на потрібному рівні.

Більше свіжого повітря і сонця

З приходом теплої погоди бажано якомога більше часу бути на свіжому повітрі та постійно провітрювати приміщення. Якщо доводиться їздити в громадському транспорті, то можна зменшити маршрут на 2–3 зупинки і прогулятися пішки до місця призначення.

Дуже корисні короткі прогулянки за кілька годин до сну.

Збільшення фізичних навантажень

Коли робота не пов’язана з постійними фізичними навантаженнями, їх потрібно включати в розпорядок дня, знайти час, щоб відвідати тренажерний зал або зробити вранці зарядку.

Обов’язково беріть до уваги рекомендації фахівців.

Loading...