Льон – незамінний при хворобах шлунково-кишкового тракту

Льон – незамінний при хворобах шлунково-кишкового тракту

Саме насіння льону є головною цінністю рослини, адже в крихітних насінинах дуже багато корисних речовин, які допомагають зцілитися від багатьох хвороб.

Джерело: Відомості

Льон – це трав’яниста однорічна рослина, яка зацвітає в середині-кінці літа, а дозрівання насіння льону починається з початку осені.

Саме лляне насіння і є головною цінністю рослини, адже в крихітних насінинах дуже багато корисних речовин, які допомагають зцілитися від багатьох хвороб.

Цілющі властивості і склад насіння льону

Чудові цілющі властивості і користь насіння льону були відомі ще стародавнім грекам, які в основному використовували його як пом’якшувальний і очищаючий засіб. Льон спочатку вирощували як сировину для одержання тканини, а також для отримання лляної олії для їжі і для лікувальних цілей.

Сьогодні насіння льону, як лікувальний засіб дуже популярний в усьому світі і ця популярність зростає з кожним роком. Європа і Америка давно зарахували насіння льону до повноцінних продуктів харчування і в їжу використовують як мелені зерна, так і лляну кашу.

Насіння льону володіють досить широким лікувальним спектром дії. У їх складі просто ідеальне співвідношення вітамінів, цінних жирних кислот і багатьох інших речовин.

У 100 гр насіння льону міститься близько 450 ккал, а також 20 г чистого білка, 28 г вуглеводів і 40 г жиру. А ще дуже багато клітковини, клейковини, протеїнів, полісахаридів, лігнанов.

Насіння льону стоять на першому місці серед рослинних продуктів харчування щодо вмісту найцінніших омега-кислот, життєво необхідних для правильної роботи всього організму.

У насінні дуже багато вітамінів. Особливо вітаміну F, який не виробляється організмом і повинен поставлятися  тільки з харчовими добавками і з їжею. В крихітному насінні також багато вітаміну А – вітаміну росту, який бере участь у всіх процесах, що відбуваються в нашому організмі.

Льон – це ще й потужний антиоксидант за рахунок високого вмісту вітаміну Е – вітаміну молодості і краси.

Застосування насіння льону в народній медицині

У народній медицині насіння льону широко застосовують як протизапальний засіб, відхаркувальний, обволікаючий, бактерицидний і проносний. За допомогою засобів, приготованих з насіння, можна з успіхом лікувати гастрит, виразку і інші хвороби шлунка.

Ще насіння льону використовують для компресів, які прикладають до ран, наривів, фурункулів.

Якщо регулярно вживати насіння льону, то можна нормалізувати роботу печінки, поліпшити зір, зменшити ризик виникнення інфаркту і утворення тромбів. Крихітне насіння допоможе знизити тиск і служать прекрасною профілактикою хвороб серця і судин.

Рецепти народної медицини з насіння льону

Дуже корисна для шлунково-кишкового тракту слизь, приготовлена з насіння – необхідно взяти чайну ложечку насіння, залити їх 100 г крутого окропу, добре збовтати протягом 15 хвилин, а потім процідити. Цю слизь п’ють теплою за півгодини до трапези, бажано свіжо приготовану.

При захворюваннях горла і порожнини рота допоможе такий рецепт – необхідно чайну ложечку насіння залити 1.5 склянками крутого окропу, прокип’ятити на маленькому вогні чверть години, настояти ще чверть години, а потім процідити і теплим відваром полоскати горло.

При серцево-судинних захворюваннях знахарі радять додавати насіння льону в салати, в перші страви, вживати в день близько двох столових ложок насіння разом з кисломолочними продуктами, овочами.

Протипоказання до застосування насіння льону

Яким би чудовим і корисним не був засіб, лікування краще всього проводити під контролем лікаря. Якщо жінка страждає від захворювань яєчників і матки, наприклад, від фіброми або полікистоза, то до лікування насінням льону треба підходити з обережністю.

Камені в нирках – це теж протипоказання до застосування льону. Не можна приймати насіння і при гострих запаленнях кишечника.

Loading...