Епідемія туберкульозу триває. Як хворобу вчасно виявити та як їй запобігти

Епідемія туберкульозу триває. Як хворобу вчасно виявити та як їй запобігти

Туберкульоз є одним із найдавніших ворогів людини.

Автор: Юрій Миколайович Валецький / Джерело: Відомості

Цю хворобу вже кілька століть вважають однією з найстрашніших бід. Починаючи з 1993 року, коли Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) туберкульоз був оголошений національним лихом, 24 березня вважають «Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом». 22 березня 2002 року виданий Указ Президента України № 290 «Про Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз», відповідно до якого щорічно в країні, з 24 лютого до 24 березня,  проводиться Всеукраїнський місячник боротьби з туберкульозом. Цю дату розглядають як крок до мобілізації всієї громадськості, у першу чергу владних структур, політичних діячів, засобів масової інформації щодо інтенсифікації зусиль із метою подолання туберкульозу.

Але про профілактику, перші ознаки хвороби, раннє виявлення та лікування цієї недуги необхідно інформувати населення не тільки в цей день або під час проведення місячника, а щоденно, адже епідемія туберкульозу в світі, в Україні та на Волині триває.

Щороку виявляють від 7 до 9 мільйонів хворих на туберкульоз, із яких вмирає близько 3 мільйонів людей. Загальна кількість хворих у світі досягає 50–60 мільйонів, а це більше, ніж населення України чи Франції. З 1995 року в Україні проголошена епідемія туберкульозу — захворюваність стрімко збільшувалась і перевищила епідемічний поріг — 50 випадків на 100 тисяч населення. Із 1995 року рівень захворюваності на туберкульоз збільшився майже удвічі і в 2005 році, коли реєстрували найвищий рівень цього показника, становив 84,1 випадку на 100 тисяч населення. У 2014 році в Україні на цю хворобу занедужало 30 тисяч 568 осіб, тобто 84 —  щоденно. 

Сьогоднішня епідемія туберкульозу має свої особливості, відмінні від тих, що були 10, 20 чи 30 років тому. В Україні в останні роки частіше реєструються випадки майже невиліковного туберкульозу, причиною якого є стійкість збудника хвороби до протитуберкульозних препаратів, котрі використовувалися протягом багатьох років, а нових високоефективних в останні кілька десятиріч медичною та фармацевтичною наукою та промисловістю не синтезовано. Як колорадський жук звикає до отрутохімікатів, тому періодично застосовуються нові, так і збудник туберкульозу, так звана «туберкульозна паличка», призвичаїлася до протитуберкульозних препаратів і не гине при їхньому вживанні. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні стійку до медикаментів форму туберкульозу мають понад 25,0% хворих із новими випадками та понад 60,0% хворих із повторними випадками туберкульозу. Ефективність лікування таких хворих є дуже низькою — менше 40%, а вартість лікування для держави — дуже високою — близько 10 тисяч доларів. 

Якщо в діагностиці цієї хвороби в останні роки досягнуто значних успіхів: є можливість швидко виявити збудника туберкульозу та вивчити його властивості (чутливість до протитуберкульозних препаратів), а отже — вчасно встановити правильний діагноз та призначити відповідне лікування, то в лікуванні туберкульозу  цього не сталося. І тривалість лікування звичайної форми туберкульозу становить не менше 6 місяців, а стійкої до найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів — не менше 20 місяців. Тому, в першу чергу, максимальні зусилля суспільству та кожному з нас слід прикласти на те, щоб не захворіти на цю підступну недугу.

Ще однією особливістю сучасної епідемії туберкульозу є те, що паралельно з нею триває епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДУ. А що таке СНІД? Це знижений імунітет (опірність організму до інфекцій, в тому числі й до туберкульозу). Отже, ВІЛ-інфіковані громадяни мають значно більше шансів захворіти на туберкульоз, і ризик такої ситуації з кожним роком збільшується. Відсоток таких осіб, з поєднанням ВІЛ-інфекції та туберкульозу, сягає близько 10%. 

Хронічна стресова ситуація, у якій перебувають протягом останніх двох років жителі України, через військові дії, які відбуваються на Сході нашої держави, міграція населення із зони бойових дій, зниження життєвого рівня населення та інші негативні чинники теж не додають оптимізму в боротьбі з епідемією туберкульозу. Всім відомо, що «всі хвороби від нервів», у тому числі й туберкульоз.

Проте за останній рік (2015) нам все ж таки вдалося значно покращити епідеміологічну ситуацію в області з цієї недуги. Про це свідчить той факт, що захворюваність на туберкульоз за рік в області зменшилася на 8,6% (у 2014 році захворіло 713 наших земляків, а у 2015 році — 653, цебто на 60 менше); аналогічно —   відмічається зниження смертності від туберкульозу на 24,2% (так, у 2015 році в області від активного туберкульозу та його наслідків померло 158 осіб, а в 2014 — 208, тобто на 50 менше). Не кожна область може похвалитися такими досягненнями, які стали можливими завдяки  розумінню ситуації та державницькому підходу до справи зі сторони обласної Ради, обласної державної адміністрації, управління охорони здоров'я облдержадміністрації, старанню та клопіткій щоденній праці як протитуберкульозної служби, так і загальносоматичної медичної мережі області. Чимало зусиль для цього прикладено Волинською обласною організацією Товариства Червоного Хреста та іншими державними і недержавними організаціями та особами.

Так, протягом останнього року нам вдалось ізолювати хворих на стійкі форми туберкульозу від інших, що сприяє профілактиці внутрішньолікарняного інфікування хворих найбільш небезпечними збудниками, та створити їм хороші побутові умови для тривалого лікування (двомісні боксовані палати з окремими санвузлами та сучасною високоефективною системою вентиляції). У кінці листопада 2015 року було переведено бактеріологічну лабораторію з дороговартісним та сучасним високоефективним обладнанням у реконструйоване окреме приміщення, яке обладнане сучасною притяжно-витяжною вентиляцією, що має важливе значення для збереження здоров’я медичного персоналу, котрий там працює.   

Зроблено багато, проте планів на майбутнє — ще більше. Маю щирі та не безпідставні сподівання, що подальшими виваженими та раціональними спільними зусиллями нам у найближчі роки вдасться ще більш ефективно боротися з цією підступною хворобою. Про це свідчить розуміння важливості цього питання постійною комісією з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства обласної ради та її головою Олександром Зінчуком, адже на її засіданні, яке відбулось 25 січня, було погоджено сприяння виділенню коштів на облаштування ліфта та реконструкцію приміщень під приймальне відділення, заміну паркана, утеплення фасаду лікувального корпусу, закупівлю необхідного медичного обладнання та автотранспорту в обласному територіальному медичному протитуберкульозному об`єднанні та вирішенню багатьох інших важливих питань, котрі будуть сприяти покращенню умов перебування пацієнтів в стаціонарі та умов праці працівників, а відтак — і покращенню ефективності лікування хворих та профілактиці професійної захворюваності персоналу закладу.

А тепер хочу звернути увагу шановних читачів на особливості профілактики та перші ознаки хвороби. Зрозуміло, що чим раніше буде виявлений хворий на туберкульоз, тим менше він інфікує оточуючих його людей, у першу чергу — своїх рідних та близьких, з якими найбільше контактує, оскільки хвороба найчастіше передається з повітрям (хвора людина кашляє, а здорова вдихає повітря, котре містить мікобактерії туберкульозу і в такий спосіб інфікується). Другим позитивним моментом раннього виявлення туберкульозу є те, що чим раніше буде виявлена недуга, тим менше часу потрібно буде лікуватися та меншу кількість медикаментів приймати, а також —  результат лікування буде кращим.

Притаманних лише туберкульозу ознак хвороби немає. Зі всіх симптомів цієї недуги найголовнішими є кашель протягом трьох і більше тижнів, схуднення, незначне підвищення температури тіла, підвищена втомлюваність, пітливість у нічний час. Поєднання кашлю протягом трьох і більше тижнів і якого-небудь іншого симптому повинно насторожити хворого і змусити терміново звернутися до свого сімейного лікаря, аби зробити рентгенологічне дослідження, а за необхідності — і більш поглиблене  обстеження.

Слід знати, що туберкульоз може уражати не тільки органи дихання, а й усі інші органи без виключення (мозок, суглоби, хребет, лімфатичні вузли, очі, нирки, кишківник, шкіру тощо), він може бути однією з причин безпліддя. Ознакою позалегеневих форм туберкульозу можуть бути прояви інтоксикації (підвищення температури тіла, похудання, підвищена втомлюваність та пітливість, погіршення апетиту) в поєднанні з ознаками ураження певного органу (наприклад, якщо це туберкульоз суглоба — то це біль в суглобі, припухлість його; якщо це туберкульоз лімфатичного вузла — то це припухлість у ділянці лімфатичного вузла тощо).

Особливу увагу слід звертати на стан здоров’я і поведінку дітей, аби своєчасно виявити захворювання. Для виявлення інфікованості мікобактеріями туберкульозу дітей використовується реакція Манту. Цей імунологічний тест має проводитися щорічно і не є шкідливим для дитячого організму. Хочу розвіяти міф про те, що речовина, яка вводиться при виконанні реакції Манту, містить збудників туберкульозу і здатна заразити людину туберкульозом. Це не так. Окрім цього, реакція (або її ще називають проба) Манту не є щепленням, яких останні роки стали необґрунтовано боятися та від яких, на жаль, стали часто відмовлятися. 

Туберкульоз розвивається за умови поєднання двох факторів: потрапляння в організм людини збудника туберкульозу та зниження захисних сил організму (імунітету). Якщо ж одного з цих моментів не буде, то хвороба розвинутися не зможе. Абсолютно виключити можливість потрапляння в наш організм збудників туберкульозу ми не можемо, адже вони є невидимими, і в процесі своєї життєдіяльності майже кожна людина з ними зустрічається. Проте мінімізувати зустріч із мікобактеріями туберкульозу ми повинні. Цьому сприяє своєчасне, ретельне та систематичне вологе прибирання приміщень, часте провітрювання кімнат, дотримання загальної гігієни одягу, сну, тіла, уникання контакту з особами, які кашляють, та спонукання їх до обстеження та лікування. Зміцненню ж захисних сил організму сприяють позитивні емоції, достатній відпочинок, заняття спортом і фізкультурою (з помірним навантаженням), загартовування, повітряні та сонячні ванни.

Особливо слід враховувати, що харчування є одним із найбільш важливих чинників у запобіганні туберкульозу. Воно має бути різноманітним, при цьому потрібно вживати продукти, які багаті на вітаміни (велика кількість овочів і фруктів), вирощені в нашій місцевості, не зловживати жирами. У раціоні мають бути м’ясо, риба, каші, яйця, молочні продукти, рослинна олія. Потрібно підтримувати масу тіла на оптимальному та стабільному рівні, адже шкідливою є не лише надлишкова вага, але й швидке та надмірне схуднення. Слід цілком відмовитися від вживання алкоголю (в усіх його видах), паління цигарок, уникати стресових ситуацій, надмірного засмагання на сонці та в соляріях. Слід звернути увагу на дотримання заповідей Божих, що є запорукою не лише духовного, а й тілесного здоров`я, у тому числі й профілактикою туберкульозу.

Слід пам`ятати, що на туберкульоз може захворіти кожен, проте це не є трагедією: при своєчасній його діагностиці, правильному лікуванні, належній співпраці та взаєморозумінні хворого та лікаря ця недуга успішно лікується. Лікування є безкоштовним — пацієнтів повністю забезпечують медикаментами. Часто, захворівши, пацієнти збентежені тим, що можуть втратити роботу. Це не так. Лікарняний листок при цій хворобі можуть видавати на тривалий термін — до 10 місяців. Цього цілком вистачає, щоб вилікуватися. 

Дуже важливим у своєчасній діагностиці туберкульозу є проведення щорічних профілактичних флюорографічних обстежень за місцем проживання. Вони теж є безкоштовними та доступними.

Зичу всім здоров'я, миру та життєвої мудрості!

Юрій Миколайович Валецький  —  доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст із фтизіатрії управління охорони здоров’я облдержадміністрації

Loading...