В Україні кількість лікарняних ліжок хочуть довести до рівня європейських

В Україні  кількість лікарняних ліжок хочуть довести до рівня європейських

Набрав чинності наказ Мінздоровя про оптимізацію ліжкового фонду українських лікарень.

Джерело: Відомості

Набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України від 1 лютого "Про затвердження Методики забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення". В ході реалізації наказу буде проведена оптимізація фондів лікарень, оскільки кількість ліжок не повинно перевищувати 60 місць на 10 тис. осіб, тоді як сьогодні цей показник становить 87,9.

Як зазначено на сайті уряду, відповідно до наказу протягом місяця структурні підрозділи з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської адміністрацій повинні затвердити докладні покрокові дії по оптимізації протягом 2016 року ліжкового фонду закладів охорони здоров'я. При цьому структурним підрозділам надано право самостійно регулювати кількість ліжок для стаціонарного лікування пацієнтів.

У наказі також зазначено, в ході оптимізації необхідно прийняти рішення, які забезпечили б оптимальний баланс між економічною ефективністю і якістю, а також своєчасністю надання медичної допомоги населенню.

Як зазначають в МОЗ, за даними Всесвітньої організації охорони здоровя, система медичної допомоги вважається ефективною в розрахунку 56,7 лікарняних ліжок на 10 тис. населення. В країнах ЄС цей показник становить 52,8 ліжок на 10 тис. населення. Найвищі показники - в Білорусі (110,5 ліжок), найнижчі - в Грузії і Швеції (25,9 ліжок на 10 тис населення). В Україні цей показник становить 87,9 ліжок (за даними на 2013 рік).

Loading...