Американські вчені: Іноді побічні ефекти лікування раку виявляються корисними

Американські вчені: Іноді побічні ефекти лікування раку виявляються корисними

Учені знайшли спосіб лікувати пухлини мозку за допомогою хімеотарапії.

Джерело: Відомості

Хіміотерапія є ефективним методом лікування майже всіх злоякісних новоутворень. Слово «майже» є в даному випадку ключовим, тому що в деяких випадках ракові клітини окремих форм пухлин виявляються нечутливими до дії препаратів або, як у випадку з пухлинами головного мозку, такі ліки просто не можуть досягти уражених тканин, повідомляє агентстсво «Азертадж».

Причиною цього є так званий гематоенцефалічний бар’єр, який у здорових людей є важливим захисним механізмом. Такий бар’єр майже не пропускає в тканини мозку бактерії та токсичні речовини, щоб захистити від пошкодження цей життєво важливий орган. Однак гематоенцефалічний бар’єр не пропускає в клітини мозку і протипухлинні препарати, які розцінюються як небезпечні токсини. З цієї причини основним методами лікування пухлин мозку залишаються радіотерапія і різні методи їхнього видалення за допомогою хірургічного втручання, включаючи руйнування новоутворення за допомогою лазера.

Учені з університету Вашингтона в місті Сент-Луїс виявили, що після видалення гліоми мозку 14 хворим за допомогою методу лазерної абляції під контролем МРТ, гематоенцефалічний бар’єр пацієнтів був проникний для протипухлинного препарату доксорубіцину на протязі близько 6 тижнів. Доксорубіцин ефективно знищує клітини гліоми в культурах тканин поза організмом — проте майже не здатний подолати гематоенцефалічний бар’єр. Вчені з Сент-Луїса вважають, що виявлене ними явище відкриває шлях до вивчення ефективності десятків препаратів, які раніше не застосовувалися для лікування цієї форми пухлини через їхню нездатність проникати через гематоенцефалічний бар’єр.

Багато з таких ліків згодом можуть поповнити арсенал онкологів, які займаються лікуванням пухлин мозку.

Loading...