Коли гіпертонія заважає жити

Коли гіпертонія заважає жити

Підвищеним кров’яним тиском страждають мільйони людей.

Джерело: Відомості

І багато з них через це набувають проблеми зі здоров’ям.
Що ми знаємо про гіпертонію
Високий кров’яний тиск змушує серце посилено працювати, щоб проштовхнути кров по судинах. Це небезпечно, тому що може призвести до розриву крихітних судин у мозку, очах, серці та нирках, а значить, до інсульту, сліпоти, серцевого нападу та інфаркту нирки. Підвищене навантаження на стінки судин призводить також до їх потовщення і втрати еластичності.
Так звану гіпертонічну хворобу медицина визначає як стійке підвищення тиску, яке не може бути пояснено якою-небудь однією причиною. Навіть сьогодні причини гіпертонії встановлено не на сто відсотків. Однак, є багато загальних факторів, які, як вважають, можуть внести свій внесок у підвищення тиску. До них відносяться куріння, надмірна вага або ожиріння, недостатня фізична активність, надмірна кількість натрію (тобто, солі) в раціоні, зловживання алкоголем, високий рівень стресу, старість, захворювання нирок, а також спадковість.
Основну причину в кожному конкретному випадку важко встановити, оскільки більшість людей, у яких діагностовано гіпертонічну хворобу, піддаються дії кількох чинників ризику, що сприяють підвищенню тиску.
Більш точно можна говорити про вторинну гіпертонію, коли підвищення тиску обумовлено наявністю захворювання, наприклад, нирковою недостатністю або хворобою Кушинга (наднирники). Така форма зустрічається значно рідше, не більш ніж у 6% людей, і в цьому випадку, якщо вилікувати первинне захворювання, гіпертонія, як правило, зникає.
Первинна ж гіпертонія не тільки виникає «без причини», але й може протікати безсимптомно. Просто в якийсь момент ви дізнаєтеся, що ваш тиск перевищує 140/90, та вам ставлять діагноз «гіпертонічна хвороба». Причому ваші шанси отримати такий діагноз досить великі - підвищений тиск протягом життя діагностується у 70% людей.

За статистикою, жінки рідше страждають від гіпертонії, ніж чоловіки. Однак так буває тільки до певного віку. З віком кров’яний тиск зростає у всіх людей, але у жінок з настанням менопаузи систолічний тиск зростає сильніше, ніж у чоловіків в аналогічному віці. Дослідження, що проводилися з 2001 по 2003 рік в США, показали, що серед людей старше 60 років у жінок систолічний артеріальний тиск був вищим, ніж у чоловіків. На жаль, більшість жінок про це не знає.

Чого вам не скаже лікар

В нормі артеріальний тиск повинен бути не вище 120/80 мм рт.ст. Артеріальний тиск від 120/80 до 140/89 вже вважається ознакою прегіпертоніі, а тиск 140/90 і вище - повномасштабна гіпертонія.
Тут, звичайно, виникає питання про поняття норми. Якщо у кожної другої людини тиск вище так званої «норми», то, може, і норми, встановлені близько 100 років тому, має сенс деталізувати. Ну, хоча б для початку викорінити саме поняття «прегіпертонія». І резон для цього є.

Артеріальний тиск має властивість коливатися, і це цілком нормальне явище. Залежно від метеоумов, вашого самопочуття і навіть емоційного стану, тиск може в якийсь період підвищитися. 

Діагностовану гіпертонію належить лікувати. Зрозуміло, медикаментами, як зазначено в медичних прописах. Тому вам пропишуть більш або менш дорогі антигіпертензивні препарати і порадять скинути вагу, займатися фізичними вправами і зробити своє меню здоровшим. І це правильно і мудро, і при скрупульозному дотриманні всіх розпоряджень обов’язково приведе ваш тиск в норму.
Ось тільки виявляється (і це підтверджено дослідженнями), що позбавлення від зайвої ваги, фізичні вправи, правильне харчування і деякі природні методи лікування є настільки ж ефективними, як і рецептурні ліки. Виникає питання: можливо, лікарі щось нам не договорюють?
Справа в тому, що, дійсно, нам багато чого не говорять про те, як ми можемо позбутися гіпертонії. Частково це обумовлено методикою підготовки лікарів, відсутністю у них достатніх знань про застосування натуральних засобів, але також і залежністю медицини від фармацевтичної промисловості.
Іронія ж полягає в тому, що фармацевтичні компанії розробляють ліки, які імітують ефекти природних засобів проти гіпертонії, проте мають набагато більше побічних ефектів, таких, наприклад, як ушкодження нирок.
Ось декілька секретів про гіпертонію, якими лікар з вами не поділиться.
Секрет № 1: Гіпертонія не є хворобою. Насправді вона є життєво важливим сигналом організму про те, що щось не так всередині вашого тіла, що викликає підвищення кров’яного тиску.
Секрет № 2: Єдиний спосіб «вилікуватися» від гіпертонії - це усунути основну причину чи причини підвищення тиску. Лікар прописує вам ліки для зниження тиску тільки тому, що у нього немає часу розбиратися з можливими причинами його підвищення.
Секрет № 3: У багатьох випадках фактори вашого способу життя викликають або сприяють розвитку гіпертонії. Вам не потрібні ліки для зміни вашого способу життя.
Секрет № 4: Ліки, прописані лікарем, лікують тільки симптоми, а не причину хвороби.
Секрет № 5: Давно розроблені дієтичні рекомендації щодо нормалізації тиску (DASH-дієта або план «Стоп-гіпертонія»). Отримані надійні докази того, що, якщо суворо дотримуватися DASH-дієти, можна знизити тиск до нормального рівня всього за три тижні. І навіть якщо це займе у вас більше часу, дієта підвищує ефективність ліків, які ви приймаєте, і дає можливість знизити дозу.
Секрет № 6: Синтетичні антигіпертензивні препарати є інгібіторами ангіотен-зин-перетворюючого ферменту (АПФ), надлишок якого в організмі підвищує тиск крові. Звичайний часник містить природний інгібітор АПФ, тому замість того, щоб приймати, наприклад, каптоприл, ви можете з’їдати в день три або чотири зубчики свіжого часнику або приймати часникові капсули хорошої якості (без смаку і запаху).
Секрет № 7: Глід також є потужним природним інгібітором АПФ. Екстракт глоду має також м’яку діуретичну (сечогінну) дію, що знижує об’єм циркулюючої крові. Синтетичні діуретики теж призначають при гіпертонії в якості засобів для зниження тиску, іноді в поєднанні з інгібіторами АПФ або іншими ліками. Пийте настоянку глоду кожен день, і ви зможете обійтися без хімії.
Секрет № 8: Слідкуйте за тим, щоб ваш організм не пересихав. Для цього вам потрібно випивати близько двох літрів води в день. Частину цієї кількості можна замінити свіжовичавленими соками з буряка, моркви, селери або журавлини, вони теж знижують артеріальний тиск. Магазинні соки непридатні, тому що вони містять занадто багато цукру або солі.
Секрет № 9: Замініть напої з кофеїном (кава, чорний чай) зеленим чаєм. Приймати кофеїн при підвищеному тиску - все одно що підливати масла у вогонь. Зелений чай має низький вміст кофеїну і містить антиоксиданти, корисні для зменшення гіпертензії.
Секрет № 10: Позбавляйтеся стресів. Добре відомо, що стрес може стати причиною гіпертонії. Спробуйте виконати декілька вправ по глибокому диханню, коли ви читаєте книгу або слухаєте спокійну музику. Медитація і вправи на розслаблення також є ефективними способами зняття фізичного і психічного стресу і зниження кров’яного тиску.
Ці 10 порад можуть стати вашою секретною зброєю проти гіпертонії. З їх допомогою знизити кров’яний тиск до нормального рівня не тільки можливо, але навіть і не занадто важко.

Джерело:Планета здоров'я

Loading...