Промивання носа - не завжди найкращий спосіб лікування ЛОР-захворювань

Промивання носа - не завжди найкращий спосіб лікування ЛОР-захворювань

Останнім часом процедура промивання носа стає дуже популярною.

Джерело: Відомості

"Асортимент препаратів і систем промивання розширюється з кожним днем. Виробники наполягають на їх безпечності та ефективності. Але це не завжди так. Промиванням порожнини носа не можна зловживати. До цього методу є свої показання та протипоказання, а також можливі і ускладнення. Основним показанням для промивання порожнини носа є алергічний риніт. Змиваючи сольовим розчином алергени, які осідають на слизовій носа, можна перешкодити розвитку алергічної реакції, тим самим, зменшуючи симптоми.

Особливо це актуально при полінозі (алергії на цвітіння рослин), алергії на домашній пил і шерсть тварин. Після контакту з алергеном необхідно ретельно промити ніс. Ще одним свідченням для промивання носа може бути риніт - запалення слизової порожнини носа. На слизовій носа є мікроскопічні відростки, так звані вії, які є природним заслоном, що затримує бруд, бактерії, віруси і інші небажані речовини. Вії покриті захисним слизом, в якій застрявають вдихувані частинки пилу, віруси і бактерії. Суміш слизу і різноманітних частинок потрапляє в горло, ковтається і руйнується шлунковим секретом.

Якщо у людини починається запалення в порожнині носа, то консистенція слизу змінюється - вона стає більш густа, виникає відчуття закладеності. Зрошення носової порожнини розріджує слиз і покращує роботу війок, що в результаті допомагає більш ефективно видалити бактерії з носових проходів. Але це допоміжний метод, він не виключає лікування ускладнених форм запалення. Та й зловживаючи ним, можна отримати зворотний ефект. Назальна слизь виконує корисну функцію, допомагаючи захистити організм від інфекцій. Секрет носової порожнини містить дуже важливі імунні речовини, які борються на передовій проти інфекцій. Сольовий розчин може як видалити погану слизь, так і вимити благотворні антибактеріальні, протигрибкові та противірусні речовини.

Тому промиваючи ніс занадто часто, або протягом тривалого часу, ми позбавляємо наш організм власних захисних сил. Тимчасове полегшення, що виникає після промивання, маскує симптоми захворювання. А найчастіше вчасно не почате адекватне лікування може призвести до серйозних ускладнень. Тому краще спочатку звернутися до лікаря, який поставить правильний діагноз і призначить адекватне лікування. А також виявить протипоказання для промивання носа, яких не мало ".

Любов Шмельова

 Лікар-оториноларинголог

Loading...