Визначити стан печінки і виявити гепатит можна й без біопсії, вважають лікарі

Визначити стан печінки і виявити гепатит можна й без біопсії, вважають лікарі

Гепатит С - інфекційне вірусне захворювання печінки.

Джерело: Відомості

Одна з небезпек в тому, що гепатит С може протікати безсимптомно або ж ховатися за іншими симптомами. Вірус передається через кров, пошкоджену шкіру і слизові оболонки організму. Вакцини проти гепатиту С немає, а тести з низькою чутливістю просто не здатні його виявити. Навіть чутливі тести показують наявність вірусу через кілька тижнів після зараження. У діагностиці грають велику роль печінкові проби - біохімічний аналіз крові з показниками ферментів, що характеризують стан печінки.

Якщо вірус присутній в організмі більше 6 місяців, захворювання перетікає в хронічну форму. Хронічним гепатитом С людина може хворіти протягом багатьох років, навіть не підозрюючи про це. Вірус в цей час буде вражати печінку, погрожуючи печінковою недостатністю, фіброзом, цирозом або раком печінки. Також можливо варикозне розширення вен в стравоході і шлунку, для лікування яких необхідна тривала і серйозна терапія. Ліки минулого покоління не могли похвалитися високою ефективністю. До того ж, вони викликали важкі побічні ефекти. У багатьох випадках це призводило до необхідності проводити пересадку печінки, хоча навіть після операції є ризик рецидиву.

На щастя, методи боротьби з гепатитом не стоять на місці. Наприклад, медики Університетської лікарні міста Гельсінкі HYKSin відмовилися від хворобливої ​​біопсії. Щоб підтвердити діагноз і зрозуміти, який стан печінки, вони застосовують методику «Фіброскан", відому також як ультразвукова еластографія. На цей безінвазивний аналіз тканин йде всього 5-10 хвилин, що значно прискорює діагностику і дозволяє почати лікування максимально рано.

Loading...