Білоруські науковці розробили вакцину проти раку

Білоруські науковці розробили вакцину проти раку

Уже стартував етап клінічних випробувань

Джерело: Відомості

В основі лежать напрацювання генетиків і наночастинки, пише "Білорусь сьогодні". По-перше, мова йде про терапевтичну вакцину проти лімфоми, розробленої лабораторією РНПЦ дитячої онкології, гематології та імунології. Зараз вже стартував етап клінічних випробувань – є перші три дорослих добровольці. Також йде робота над вакциною проти нейробластоми.

Відомо: найближчим часом число добровольців має зрости, адже набір бажаючих триває. Вакцина готується персонально для кожної людини на основі матеріалу, взятого з ракової пухлини. Застосування проходить на першу ремісію. Вакцина повинна запобігти поверненню захворювання. Так як на виготовлення вакцини йде до 4 місяців, забір матеріалу повинен проводитися на стадії постановки діагнозу, кажуть вчені. Ракові клітини потім заморожуються, виділяються ДНК і РНК - матеріал вакцини.

Що стосується вакцини проти нейробластоми, то ДНК, що лежить в її основі, мають низьку біологічну активність. Це гарантує безпеку - вона не вбудовується в геном клітини. Робота над даною вакциною тільки почалася. Дослідження розраховані на п'ять років (два роки доклінічних досліджень і три роки клінічних випробувань).

Loading...