Генетики дізналися, від чого залежить рівень інтелекту

Генетики дізналися, від чого залежить рівень інтелекту

Виявляється, відсутність копії однієї з ділянок 16-ї хромосоми в організмі людини може призвести до зниження IQ на 25 пунктів.

Джерело: Відомості

 А додаткова копія тієї ж ділянки, пов'язаної з розладами аутистичного спектру, знижує рівень інтелекту на 16 пунктів. Це з'ясували фахівці з Університету Монреаля, передає The Times of India.

Причому, якщо у носіїв мутації різні симптоми аутизму або їх немає взагалі, таке зниження IQ все одно має місце. Дослідники оцінили рівень інтелекту 700 осіб, у яких, принаймні, один родич був носієм мутації в 16-й хромосомі. Навіть в учасників з нормальним рівнем інтелекту вчені відзначили зниження IQ на 25 пунктів, обумовлене мутацією.

За словами вчених, у людини з кожним близьким родичем (батьком, братом чи сестрою) приблизно 50% генів схожі. Отже, він ділить з ними 50% генетичних факторів, що впливають на рівень інтелекту. Дослідники додають: щоб зрозуміти природу психічних розладів, таких як аутизм, потрібно вивчити всі специфічні ефекти, пов'язані з мутаціями, що мають відношення до захворювання.

Loading...